Miercuri 3 august 2016, debuteaza editia a IV a a Turneului National “Muzica in Palatele Romaniei”. Protagonist - Costin Soare, unul dintre cei mai valorosi muzicieni romani, cel care va propune la lauta si chitara un itinerariu sonor care va porni din perioada Renasterii si va ajunge pana in spatiile sonore spaniol si sud american ale secolului XX. Iubitorii artei sunetelor se vor lasa invaluiti de armonii imaginate de: Valentin Bakfark, John Dowland, Joan Ambrosio Dalza, Isaac Albeniz, Jorge Morel, Ariel Ramirez, Agustin Barrios-Mangore, Heitor Villa-Lobos si Francisco Tárrega.

Prima oprire din acest turneu extraordinar va fi: Palatul Marincu din Calafat, edificiu arhitectonic construit dupa planurile arhitectului francez Paul Gottereau, renumit la inceputul secolului al XX-lea in Romania, unde a mai proiectat si Palatul Regal din Bucuresti, Biblioteca Centrala Universitara, Casa CEC de pe Calea Victoriei si Palatul Jean Mihail, actualmente Muzeul de Arta din Craiova. Constructorii palatului Marincu au fost italienii Pietro Adotti, Georgetti, Traunero, aflati sub supravegherea arh. Constantin Rogalski. Potrivit unui comunicat remis 9am, piatra de fundatie s-a pus in toamna anului 1904, lucrarea finalizandu-se trei ani mai tarziu. Palatul a fost inaugurat cu mare fast in 1908, iar propietar a fost Stefan Marincu, om bogat si primar al Calafatului in perioada 1911-1914. Palatul cu peste 40 de incaperi, desfasurat pe 3 niveluri, pe o suprafata de 8.333 mp, ca stil arhitectonic, apartine neo-clasicismului francez cu accente de baroc si roccoco si cu influente ale arhitecturii romanesti de la inceputul secolului al XX-lea. El se remarca prin dimensiunile impresionante, dar si prin finetea detaliilor.

Turneul “Muzica in Palatele Romaniei”, organizat de Asociatia Culturala “Pro Valores”, va continua apoi pana pe 21 august 2016, in alte 10 spatii incarcate de istorie si frumos, in locuri foarte spectaculoase, care vor oferi cu prilejul turneului o noua atractie: Castelul Peles (sambata 6 august 2016, ora 16), Cetatea Prejmer (duminica 7 august 2016, ora 17), Castelul Károlyi din Carei (marti 9 august, ora 18), Castelul Nako din Sannicolau Mare (miercuri 10 august 2016, ora 18), Cetatea Fagaras (joi 11 august 2016, ora 19), Palatul Brancovenesc de la Mogosoaia (duminica 14 august 2016, ora 12), Palatul Culturii din Iasi (joi 18 august 2016, ora 18), Palatul Cuza din Iasi – Muzeul Unirii (vineri 19 august 2016, ora 18), Palatul Sturdza de la Miclauseni (sambata 20 august 2016, ora 17) si Palatul Cuza de la Ruginoasa (duminica 21 august 2016, ora 12).

Citeste si:
Noul concept Renault Twingo electric. Debut în 2026 și preț de sub...
Noul concept Renault Twingo...

Costin Soare, nascut in 1978, s-a impus in lumea muzicii clasice din Romania in dubla ipostaza de interpret si pedagog al chitarei si lautei. A sustinut recitaluri in tara si in strainatate; este presedintele Asociatiei Culturale Kitharalogos, initiator si director artistic al Festivalului International “Serile de chitara”, ajuns in 2015 la cea de-a cincea editie. Este profesor la Colegiul National de Arte „Dinu Lipatti” si profesor asociat la Universitatea de Muzica din Bucuresti. A absolvit cursurile de master ale Royal Scottish Academy of Music and Drama – Glasgow, UK, iar in anul 2008 si-a finalizat studiile (“teacher training program”) la Universitatea de Educatie (Departamentul de Muzica) din Sapporo, Hokkaido, Japonia, ca bursier al guvernului japonez. Apare frecvent in juriile concursurilor nationale si internationale din tara, unde contribuie la descoperirea si recompensarea tinerilor muzicieni. In 2013 si 2014 a fost invitat ca profesor la cursurile de vara ale “Academiei Sighisoara”, iar in iunie 2014, in urma turneului de concerte si conferinte desfasurat in cinci orase, a lansat CD-ul intitulat „Nocturne si dansuri”, cu lucrari pentru chitara solo inregistrate in premiera la noi, apartinand unor creatori ca: Bach, Britten si Takemitsu. In anul 2015 a sustinut Turneul National „Armonii pascale”, impreuna cu actrita Daniela Nane si pianista Ioana Maria Lupascu. In luna iulie 2016 a fost profesor invitat al Academiei ICon Arts de la Sibiu.

Citeste si:
Poliția de Frontieră: Aproape 2.000 de tone de deșeuri transportate...
Poliția de Frontieră: Aproape...

Amanunte pe: https://muzicainpalateleromaniei.wordpress.com/


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.