George Martin, producatorul muzical al formatiei The Beatles, cunoscut drept "al cincilea Beatle" si care a contribuit la ascensiunea fulminanta a trupei de rock, dar a colaborat si cu artisti precum comediantul Peter Sellers, a decedat, marti seara, la varsta de 90 de ani.

George Martin a fost considerat cel mai de succes producator muzical, fiind inclus in Guinness Book of Records pentru cele peste 50 de hituri plasate pe primul loc de-a lungul a cinci decade in SUA si Marea Britanie.

"Dumnezeu sa-l ierte pe George Martin, pace si iubire catre Judi si familia sa... Ne va fi dor de George", a scris pe platforma online Twitter tobosarul trupei The Beatles, Ringo Starr. Muzicianul a publicat si o fotografie alb-negru a membrilor formatiei britanice alaturi de producatorul lor muzical, George Martin, langa care a alaturat cuvintele "Multumim pentru toata dragostea si generozitatea ta, George".

Administratorii lui George Martin au confirmat informatia decesului producatorului muzical: "Confirmam faptul ca Sir George Martin s-a stins din viata pasnic in casa sa, ieri seara, marti, 8 martie".

Martin a fost producatorul, colaboratorul si mentorul membrilor trupei The Beatles, formata din John Lennon, Paul McCartney, George Harrison si Ringo Starr.

George Martin s-a nascut pe 3 ianuarie 1926, fiind un producator muzical, compozitor, aranjor, inginer de sunet si muzician britanic care a devenit faimos pentru ca a produs albumele de studio ale formatiei The Beatles (cu exceptia lui "Let It Be", la care a fost cooptat pentru mixaj Phil Spector).

Sean Ono, fiul lui John Lennon si al lui Yoko Ono, a publicat o fotografie cu George Martin pe platforma Instagram la care a adaugat cuvintele: "R.I.P. George Martin. Sunt atat de devastat incat nu-mi gasesc cuvintele".

Omagiile unor mari nume din muzica si-au facut simtite prezenta pe Twitter, Lenny Kravitz scriind la randul sau: "Legendele se intoc acasa!". Boy George a publicat mesajul "George Martin. Un domn si o legenda", in timp ce Mark Ronson a spus ca acesta a fost "cel mai mare producator britanic muzical al tuturor timpurilor".

Citeste si:
Doliu in industria auto: Sergio Marchionne a incetat din viata la...
Doliu in industria auto:...

Ministrul Culturii din Marea Britanie, John Whittingdale, a declarat ca George Martin a fost "cel mai mare cetatean al muzicii pop britanice si un geniu creativ".

In timpul carierei sale de 60 de ani in industria muzicala, George Martin a produs aproape toate discurile formatiei The Beatles si a mai lucrat cu Gerry & the Pacemakers, Jeff Beck, America, Cheap Trick si alti muzicieni.

George Martin a inceput sa produca discuri pentru compania de discuri Parlophone, detinuta de EMI, in 1950. Acesta s-a remarcat pentru inregistrarile actorilor de comedie Peter Sellers si Spike Milligan si ale Beyond the Fringe si a ajuns pe primul loc in clasamente cu The Temperance Seven, in 1961. Acesta a semnat contractul sau cu The Beatles in 1962.

Tinerii membri ai formatiei britanice se aflau la inceput si nu aveau o imagine bine formata, dar George Martin a vazut potentialul comercial al acestora si impreuna cu cei patru muzicieni a revolutionat conceptul de inregistrari de discuri muzicale, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Un fost membru al trupei The Beatles dezvaluie cum isi mentine...
Un fost membru al trupei The...

De-a lungul anilor, a ajutat la compunerea, aranjamentul si producerea multor hituri ale formatiei printre care "Yesterday", "Eleanor Rigby" si "Love Me Do". In autobiografia sa din 1979, "All You Need Is Ears", acesta a povestit modul in care i-a descoperit pe membrii trupei The Beatles si procesul devenirii lor.

George Martin a fost innobilat in anul 1996. In 2006, ajutat de fiul sau, Giles Martin, a ajutat la dezvoltarea spectacolului inspirat de The Beatles al companiei Cirque du Soleil, "Love", care a avut loc in Las Vegas, pentru care a primit doua premii Grammy.

Paul McCartney, John Lennon, Ringo Starr si George Harrison au format trupa The Beatles, in anii 1960, unul dintre cele mai faimoase si de succes grupuri din istoria muzicii rock, avand la activ peste 1,1 miliarde de discuri vandute in lumea intreaga.

Citeste si:
Xiaomi MS11, prima mașină electrică a producătorului chinez,...
Xiaomi MS11, prima mașină...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.