"Aferim!" este un lungmetraj de epoca amuzant si brutal si reprezinta o viziune neinfricata asupra trecutului, se arata intr-un articol al The New York Times, care lauda prestatia actorului Teodor Corban si mentioneaza ca filmul merita sa fie inclus intre nominalizatii la Oscarul pentru film strain.

"Mai aveti nevoie de un motiv pentru a fi suparati din cauza nominalizarilor la Oscar? Iata unul - «Aferim!», de Radu Jude. Este un lungmetraj de epoca amuzant si brutal, cu o doza de contemporan. Propus oficial sa reprezinte Romania la categoria cel mai bun film intr-o limba straina, nu a fost inclus in lista celor cinci nominalizati", isi incep criticii de la The New York Times cronica.

Jurnalistii americani mai noteaza ca nu este prima data cand Romania, "o tara mica din marginea Europei", este "calcata in picioare, tratata fara respect si ignorata de marile puteri ale lumii". "Si atunci, de ce ar fi Hollywoodul o exceptie? Marginalitatea este o parte a identitatii nationale si o tema a cinematografiei recente si infloritoare a Romaniei", adauga acestia, dand exemplu filmul "Comoara", al lui Corneliu Porumboiu.

Cronica publicata in The New York Times elogiaza imaginea in alb-negru a filmului "Aferim!", descris ca un "exercitiu elegant", potentat de o interpretare teatrala. "Filmul este o viziune neinfricata asupra trecutului, care scoate la iveala cruzimea si prejudecatile ascunse sub aparente", se afirma in acelasi articol. Despre prestatia actorului Teodor Corban, interpretul rolului principal, jurnalistii americani spun ca a fost una "din suflet si exuberanta". "Are ceva din carisma dura a lui Anthony Quinn si putin din excentricitatea, libertatea de interpretare si umorul pe care John Wayne le-a adus in ultimele westernuri ale sale", mai scriu criticii americani. Lungmetrajul "Aferim!", de Radu Jude, castigator al trofeului Ursul de Argint la Berlinala 2015, a fost lansat in SUA, vineri.

Citeste si:
Descoperă Belgia prin orașele sale medievale. Informații și detalii...
Descoperă Belgia prin orașele...

"Aferim!", unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice romanesti din ultimii ani, a fost distins, intre altele, cu trofeul orasului Lisabona si premiul pentru distributie la IndieLisboa, cu Le Bayard d'Or pentru cea mai buna imagine la Namur, cu premiul publicului la Let's CEE Viena si a primit distinctia FIPRESCI la Miskolc, Ungaria.

"Aferim!" este un un film istoric a carui actiune are loc in Tara Romaneasca a inceputului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, insotit de fiul sau (Mihai Comanoiu) cauta un rob fugar (Cuzin Toma).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.