Soprana spaniola Montserrat Caballe a fost condamnata, marti, la sase ani de inchisoare cu suspendare, dupa ce a fost gasita vinovata de evaziune fiscala, informeaza bbc.com.

Procurorii au spus ca renumita interpreta de opera datoreaza fiscului spaniol suma de 508.468 de euro, reprezentand taxele aferente veniturilor obtinute de artista.

In varsta de 82 de ani, Montserrat Caballe a recunoscut in 2010 ca, desi locuia in Spania, si-a schimbat in mod fictiv resedinta, figurand ca rezident in Andorra, si ca a facut acest lucru din cauza taxelor prea mari din Spania.

Condamnarea de marti reprezinta rezultatul unui acord incheiat de soprana cu Procuratura spaniola, care a evitat deschiderea unui proces penal, scrie MEDIAFAX.

Montserrat Caballe a devenit cunoscuta si publicului pop-rock cu single-ul "Barcelona", celebrul ei duet cu Freddie Mercury, solistul trupei Queen, dar si show-ului spectaculos pe care l-a sustinut la deschiderea Jocurilor Olimpice de vara din 1992.

Artista nu va merge insa in inchisoare, intrucat toate condamnarile acordate in premiera unor persoane sau cele ale caror sentinte sunt mai mici de doi ani se acorda cu suspendare in Spania. Potrivit Departamentului de Justitie al regiunii Catalonia, celebra soprana a primit si o amenda de 326.000 de euro.

Procurorii spun ca Montserrat Caballe a castigat mai mult de 2 milioane de euro dintr-o serie de inregistrari si concerte sustinute in Spania, Germania, Elvetia, Italia si Rusia, in anul 2010.

Soprana a sustinut initial ca era rezident al statului Andorra in acea perioada, dar a recunoscut ulterior ca a locuit de fapt in Spania in perioada mentionata si ca singurul ei obiectiv a fost acela de "a nu plati taxe pentru statul spaniol".

Potrivit documentelor prezentate in instanta, Montserrat Caballe a semnat toate contractele aferente acelor concerte prin intermediul unei companii-fantoma inregistrata in Andorra si si-a depus toate veniturile intr-o banca din acest stat minuscul, aflat la granita dintre Spania si Franta.

Soprana spaniola, nascuta pe 12 aprilie 1933 intr-o familie saraca din Barcelona, a devenit incepand din anii 1960 una dintre cele mai cunoscute interprete de opera din lume. A debutat cu rolul Lucrezia Borgia in 1965 la Carnegie Hall din New York si, intr-o cariera prestigioasa de peste 50 de ani, a cantat pe cele mai mari scene lirice ale lumii, precum Metropolitan Opera, San Francisco Opera si Opera de Stat din Viena, alaturi de cei mai buni tenori ai lumii, precum Luciano Pavarotti si Placido Domingo.

Citeste si:
Lidia Buble, condamnată la un an de închisoare: „Pentru...
Lidia Buble, condamnată la un...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.