Festivalul International EUROPAfest, care reuneste patru genuri muzicale - jazz, blues, pop si clasic -, revine intre 14 si 23 mai la Bucuresti si Sibiu, peste 300 de artisti din 45 de tari urmand sa participe la eveniment, sub sloganul celei de-a 22-a editii, "It's all about live quality music!".

Directorul EUROPAfest, Luigi Gageos, cantareata si compozitoarea Margareta Paslaru si Calin Ile, vicepresedinte Bucharest Tourism Board, au prezentat luni, intr-o conferinta de presa organizata de jmEvents si Athenee Palace Hilton, evenimentele celei de-a 22-a editii a Festivalului International EUROPAfest.

"EUROPAfest reuseste de 22 de ani sa aduca in Bucuresti si in Sibiu, dar in acest an in Sibiu pe o perioada completa a festivalului, muzica de calitate, pe patru genuri muzicale. Pentru a vorbi in termeni simpli aritmetici as spune: 22 de ani de traditie si experienta, 300 de artisti din 45 de tari, de pe patru continente, patru genuri muzicale - jazz, blues, pop, clasic, si zece ani sub inaltul patronaj al Casei Regale din Romania", a declarat directorul evenimentului, Luigi Gageos.

Sub sloganul "It's all about live quality music!", EUROPAfest prezinta, intre 14 si 23 mai, peste 300 de artisti din 45 de tari - din Europa, dar si invitati speciali din Statele Unite ale Americii, Australia, China si Japonia. In fiecare an, festivalul aduce ceva nou. In 2015, pentru prima data in istoria sa, EUROPAfest isi va deschide portile cu un dublu Opening Concert - Bucuresti si Sibiu. Astfel, pe 14 mai, publicul din doua orase culturale reprezentative va asista, incepand cu ora 19.00, la un concert de exceptie.

Luigi Gageos a spus ca, daca pe scena Teatrului Excelsior din Bucuresti se vor auzi acorduri de blues si jazz, cu "Turn On" (Finlanda) si "Hot Club de Bucharest" (Romania), avand-o ca solista pe Raluca Stoica, pe scena Salii Thalia din Sibiu va avea loc un concert simfonic cu laureata EUROPAfest Momoka Masuda din Japonia, alaturi de orchestra Filarmonicii din Sibiu.

Pe de alta parte, directorul festivalului a precizat ca editia din acest an este mai scurta, apreciind ca si-a dorit ca evenimentul sa ramana "la calitatea" si standardele la care a fost pana in prezent. "Il facem mai scurt cu cateva zile, dar calitatea si ceea ce se intampla aici raman la acelasi nivel. (...) Pentru noi, noutatea acestui an este ca incepem festivalul concomitent in cele doua orase, pe 14 mai, la ora 19.00, la Sibiu, un concert de muzica clasica, si la Bucuresti, la Teatrul Excelsior", a mai spus Luigi Gageos. El a precizat ca actuala criza financiara, inceputa in 2009, "incepe sa se simta si in zona corporate". "(...) banii incep sa fie mai putini, noi nu ne-am bazat foarte mult pe institutiile publice, ele sunt prezente cateodata", a completat Gageos, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Care sunt cele mai bune accesorii și echipamente complementare...
Care sunt cele mai bune...

Urmatoarele zile aduc o agenda plina - concerte, concursuri internationale, recitaluri, jam sessions, sesiuni de autografe, workshopuri, pentru ca totul sa culmineze cu concertul de gala din 23 mai. Evenimentele EUROPAfest se desfasoara in spatii diferite din Bucuresti si Sibiu, pentru a da posibilitatea manifestarilor paralele: Teatrul Excelsior, Teatrul Odeon, Sala Auditorium - Institutul Cervantes, Institutul Italian, Sala Arcub, Sala Thalia, Sala Rossini, Sala Enescu, Sala Berlioz, Ibis Caffe L'Estaminet si Athenee Palace Hilton.

"Fiind muzician, am creat EUROPAfest cu pasiune si credinta in reusita. Timp de 22 de ani, am oferit publicului un festival care se remarca prin profesionalism, muzica de calitate si eleganta. EUROPAfest reuseste an de an sa aduca un aer de prospetime in peisajul evenimentelor din Romania, pastrandu-si totodata nota de rafinament", a spus directorul festivalului, Luigi Gageos.

Citeste si:
Podul Minciunilor din Sibiu se închide pentru lucrări de reparație
Podul Minciunilor din Sibiu...

Punand accentul pe calitate si mai putin pe comercial, jmEvents, organizatorul festivalului, incurajeaza apropierea tinerilor de muzica buna, oferind intrarea libera studentilor, in limita locurilor disponibile. Astfel, cele mai apreciate evenimente care se desfasoara sub umbrela EUROPAfest sunt pe 14 mai, dublu Opening Concert, la Bucuresti si Sibiu, iar, intre 16 si 23 mai, se va desfasura Bucharest International Jazz Competition.

Directorul festivalului a precizat ca Bucharest International Jazz Competition este cotat de BBC intre primele trei concursuri de jazz din Europa. Competitia a fost introdusa pe agenda EUROPAfest in anul 2007 si a inregistrat inca de la prima editie un succes rasunator - 30 trupe din 25 de tari. Sub sloganul "100% jazz and more", evenimentul invita publicul sa descopere concepte inedite si cei mai buni muzicieni de jazz ai momentului. Concertele sunt secondate de jam sessions si workshop-uri cu specialisti internationali. Anul acesta, au intrat in semifinala 15 trupe de jazz din tot atatea tari. De asemenea, intre 16 si 23 mai se va desfasura Jeunesses International Music Competition Dinu Lipatti - vioara, unul dintre cele mai puternice concursuri din regiune, atat ca numar de participanti, cat si ca nivel profesional.

Citeste si:
Agri Trade Summit 2024, cel mai complex eveniment din România...
Agri Trade Summit 2024, cel...

EUROPAfest aduce publicului iubitor de muzica, intre 15 si 22 mai, si Caffe Festival Ibis, cu concerte spectaculoase in spatii neconventionale. Prezente muzicale consacrate, dar si din noua generatie, vor sustine concerte de jazz, blues si jam sessions in mijlocul publicului. Locatia de traditie a evenimentului este Caffe Ibis L'Estaminet, unde publicul va beneficia si de un pachet special, fiecare intrare incluzand si o bautura la alegere.

Intre 18 si 22 mai, vor avea loc o serie de workshop-uri, iar punctul de atractie pentru public il reprezinta cel condus de Margareta Paslaru. De asemenea, vor avea loc ateliere de jazz si vioara pentru muzicieni. Prezenta la conferinta, Margareta Paslaru a declarat ca va fi adus un nou element pe scena Ibis: "Vom intervieva cativa dintre invitatii festivalului, dar si cativa actori si muzicieni romani".

Citeste si:
Festivalul de Jazz de la Montreux va avea anul acesta o scenă...
Festivalul de Jazz de la...

Festivalul EUROPAfest se va incheia cu o seara de gala, pe 23 mai, punctul culminant al evenimentului oferind decernari de premii, discursuri ale invitatilor speciali, momente de muzica buna si atmosfera. Cu aceasta ocazie are loc si decernarea diplomei de excelenta pentru sustinerea culturii, acordata de Casa Regala.

Detalii despre concerte si bilete se gasesc pe site-ul www.jmEvents.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.