Directorul de imagine ceh Miroslav Ondricek, colaborator frecvent al regizorului Milos Forman, nominalizat de doua ori la premiile Oscar, a murit la varsta de 80 de ani, informeaza variety.com.

Informatia a fost confirmata pentru postul national de televiziune din Cehia de fiul acestuia, David Ondricek, care este tot cineast. Pe parcursul carierei sale prestigioase, Miroslav Ondricek a colaborat la peste 40 de filme, dintre care 12 au fost turnate in Statele Unite ale Americii. S-a remarcat in special in calitate de colaborator apropiat al regizorului Milos Forman.

Cei doi au lucrat impreuna la filmele "Vremuri de restriste/ Ragtime" si "Amadeus", ambele aducandu-i lui Miroslav Ondricek nominalizarea la Oscarul pentru cea mai buna imagine. Cineastul ceh a castigat premiul BAFTA pentru imaginea filmului "Amadeus", in 1984. Miroslav Ondricek si Milos Forman au colaborat la alte doua filme - "Fireman's Ball" si "Hair", scrie MEDIAFAX.

Miroslav Ondricek a avut o activitate intensa in anii '90, lucrand in special cu regizoarea americana Penny Marshall, la drama "Revenire la viata/ Awakenings" (1990), cu Robert De Niro si Robin Williams, si la comedia "Liga feminina de baseball/ A League of Their Own", in care rolurile principale au fost interpretate de Madonna, Geena Davis si Tom Hanks. Cea mai recenta colaborare a sa cu Penny Marshall a fost drama din 2001 "Baietii din viata mea/ Riding in Cars With Boys", in care rolul principal a fost jucat de Drew Barrymore. Miroslav Ondricek a fost recompensat de Societatea americana a directorilor de imagine cu un premiu pentru intreaga cariera, in anul 2004.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.