John F. Nash Jr., stralucitul matematician interpretat de actorul Russell Crowe in filmul "O minte sclipitoare/ A Beautiful Mind" din 2001, a fost recompensat cu Abel Prize pe 2015, un prestigios premiu acordat in domeniul matematicii, alaturi de colegul sau american Louis Nirenberg.

Anuntul a fost facut miercuri de Academia Norvegiana de Stiinte si Litere, ai carei reprezentanti au spus ca John F. Nash Jr. si Louis Nirenberg sunt "doi uriasi ai matematicii secolului al XX-lea", informeaza huffingtonpost.com. "Acest premiu recompenseaza contributiile lor uluitoare si fundamentale la teoria ecuatiilor nonlineare cu derivate partiale si la aplicatiile acestora in analiza geometrica", se afirma in comunicatul oficial emis de institutia norvegiana.

John F. Nash Jr., in varsta de 86 de ani, si-a construit o cariera de succes la Universitatea Princeton si la Massachusetts Institute of Technology (MIT), din Statele Unite. Louis Nirenberg, in varsta de 90 de ani, a lucrat la Courant Institute of Mathematical Sciences din New York. John F. Nash Jr. a castigat si premiul Nobel pentru economie pe anul 1994, cu o lucrare despre teoria jocurilor. Cei doi savanti, desi nu au colaborat niciodata la o lucrare stiintifica, au lucrat impreuna in mod neoficial in anii '50, precizeaza publicatia New Scientist.

Filmul "O minte sclipitoare", inspirat din viata si cariera lui John F. Nash Jr., a primit opt nominalizari la premiile Oscar in 2002. Pelicula a castigat patru premii Oscar, inclusiv la categoriile "cel mai bun film" si "cel mai bun regizor" (Ron Howard). Premiul Abel, in valoare de sase milioane de coroane norvegiene (820.000 de dolari), echivalentul distinctiei Nobel in matematica, va fi inmanat celor doi profesori americani pe 19 mai, la Oslo, de printul mostenitor Haakon al Norvegiei, scrie MEDIAFAX.

Premiul Abel a fost instituit in 2003, pentru a marca realizarile stiintifice ale matematicianului norvegian Nils Henrik Abel, decedat in 1829, la varsta de 26 de ani. Desi stins din viata la o varsta foarte frageda, Abel este considerat drept unul dintre cei mai mari teoreticieni ai lumii in domeniul matematicii. Guvernul norvegian a infiintat un Fond Abel special, de aproape 30 de milioane de euro (200 de milioane coroane norvegiene), care va finanta premiul si activitatile conexe, inclusiv masuri pentru incurajarea interesului tinerilor pentru matematica.

Citeste si:
Cătălin Bordea și Nelu Cortea, petrecere după câștigarea marelui...
Cătălin Bordea și Nelu...

Premiul Abel este decernat anual, constand intr-o suma ce corespunde celei acordate la premiile Nobel. Deoarece nu exista premiul Nobel pentru matematica, comunitatea stiintifica internationala a salutat cu entuziasm acest nou trofeu. Laureatii sunt desemnati de un comitet al Academiei Norvegiane de Stiinta si Litere, pe baza nominalizarilor realizate de o comisie speciala formata din oameni de stiinta din intreaga lume. Academia este responsabila pentru toate activitatile care au loc in cadrul Fondului Abel. In 2014, premiul Abel pentru matematica a fost atribuit profesorului cu dubla cetatenie (americana si rusa) Iakov Sinai.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.