Versuri scrise de Ana Blandiana, Ioan Es. Pop si Teodor Duna sunt publicate, in luna martie, in metrourile din Varsovia, in campania "Metropoezia/ Poems in the Underground", un eveniment prin care poezia europeana este promovata in randul publicului din capitala Poloniei.

Potrivit Institutului Cultural Roman, obiectivul principal al proiectului este promovarea poeziei contemporane europene prin metode mai putin uzitate. Versurile unor poeti din Austria, Cehia, Croatia, Danemarca, Germania, Elvetia, Irlanda, Italia, Lituania, Malta, Marea Britanie, Polonia, Portugalia, Romania, Slovacia, Spania, Turcia, Ucraina si Ungaria vor fi publicate timp de aproape o luna, in original si in traducere in limba poloneza, in vagoanele si statiile de metrou, pe locurile utilizate de obicei pentru reclama.

Romania va fi reprezentata de trei poeti din generatii diferite - Ana Blandiana, Ioan Es. Pop si Teodor Duna - ale caror versuri au fost traduse de Kazimierz Jurczak, Joanna Korna¶-Warwas si Tomasz Klimkowski. Este a patra prezenta romaneasca la campania "Metropoezia/ Poems in the Underground", in urma participarilor din anii 2008, 2009 si 2010, scrie MEDIAFAX.

Proiectul, care urmeaza sa se desfasoare la Varsovia pe parcursul lunii martie, cuprinde, alaturi de campania prezentarii poeziilor in metroul varsovian, site-ul creat special pentru acest eveniment, lecturi publice in cafenele literare ale capitalei poloneze si un concurs de haikuuri, avand ca sursa de inspiratie Varsovia.

Avandu-i ca organizatori pe British Council, Centrul Cultural Turc, Forumul Cultural Austriac, Institutul Camões, Institutul Ceh, Institutul Cervantes, Institutul Goethe, Institutul Cultural Danez, Institutul Cultural Italian, Institutul Cultural Maghiar, Institutul Cultural Roman de la Varsovia, Institutul Cultural Slovac, Ambasada Croatiei, Ambasada Elvetiei, Ambasada Irlandei, Ambasada Lituaniei, Ambasada Maltei, Institutul Municipal pentru Cultura Gdañsk, Institutul Cartii, Asociatia Traducatorilor de Literatura, Fundatia Wis³awa Szymborska, Institutul National al Audiovizualului si Reprezentanta Comisiei Europene in Polonia, intreaga manifestare se afla sub patronajul primarului Varsoviei.

Citeste si:
Scrisoare comună a premierilor din România, Bulgaria, Ungaria,...
Scrisoare comună a...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.