Trupa Voltaj va reprezenta Romania la Eurovision Song Contest 2015, de la Viena (Austria), cu piesa "De la capat", castigatoare a finalei selectiei nationale Eurovision, care s-a desfasurat duminica seara, la Sala Polivalenta din Craiova, si a fost difuzata in direct la TVR.

Trupa Voltaj, care va reprezenta Romania la Eurovision 2015, a fost aleasa in urma punctajului primit de la juriul de specialitate (50%) si prin televoting (50%). Astfel, trupa Voltaj a obtinut 4.707 voturi din partea publicului, care s-au transformat in 12 puncte, carora li s-au adaugat cele 12 puncte din partea juriului.

Pe pozitia a doua, in urma voturilor, s-a situat Luminita Anghel ("A Million Stars"), cu 18 puncte, iar, pe pozitia a treia, Ovidiu Anton ("Still Alive"), cu 15 puncte, scrie MEDIAFAX.

Juriul selectiei nationale a concursului Eurovision a fost format din interpretul si compozitorul Mihai Pocorschi, Ovi - Ovidiu Cernauteanu -, care a reprezentat Romania la Eurovision 2014, alaturi de Paula Seling, Bogdan Honciuc, corespondent pentru Eurovision in Romania si Republica Moldova, Anca Lupes, specialist in management si impresariat artistic, si compozitorul si dirijorul Viorel Gavrila (presedinte).

Dupa ce au fost anuntate rezultatele votului publicului, Calin Goia, liderul trupei Voltaj, a declarat: "Nu stiu ce va decide juriul, sper ca la fel ca publicul. Pana atunci, vreau sa le multumesc tututor celor care ne-au votat, celor care cred in mesajul nostru, celor care cred ca romanii sunt niste oameni cinstiti care lucreaza din greu, care fac sacrificii enorme si Europa trebuie sa stie lucrul acesta si copiii trebuie sa nu mai fie singuri, sa fie langa parintii lor".

Acesta a mai spus ca mesajul piesei a fost cheia succesului ei. "Oamenii au rezonat la mesajul nostru si ne bucuram din suflet, ne bucuram ca in aceste cateva saptamani am reusit sa facem si mai vizibila campania noastra, site-ul www.delacapat.ro da rezultate si mai bune si beneficiarii sunt acesti copii minunati de care trebuie sa avem grija, pentru ca, asa cum am zis, copiii sunt lumea de maine", a completat Calin Goia.

Citeste si:
Austria menține dreptul de veto pentru aderarea României la Schengen
Austria menține dreptul de...

De asemenea, dupa ce trupa Voltaj a fost anuntata castigatoarea editiei de anul acesta a Eurovision Romania, Calin Goia a spus ca este convins ca juriul si publicul au votat cu sufletul. "Cred ca mesajul nostru se va face cunoscut in Europa", a spus Calin Goia, pe scena Eurovision, multumind intregii echipe care a facut posibila realizarea acestei melodii, dar si fanilor care au sustinut formatia in acest demers.

Piesa trupei Voltaj are si o varianta in limba engleza, lansata de curand, "All over again" - compusa si produsa de membrii trupei Voltaj, alaturi de Deepside Deejyas, de Monica Stevens si Andrei Leonte -, iar videoclipul acesteia, realizat in regia lui Dan Petcan, reuneste cadre din scurtmetrajul "Calea Dunarii", regizat de Sabin Dorohoi. Piesa, in ambele variante, trage un semnal de alarma asupra situatiei tuturor copiilor lasati in urma de parintii plecati la munca in strainatate.

Citeste si:
SAGA Festival - RECORD de bilete vândute și extinderea spațiului de...
SAGA Festival - RECORD de...

In urma preselectiei, in finala nationala Eurovision au concurat: Voltaj - "De la capat", Baietii - "Dragoste in lanturi", Tudor Turcu - "Save Us", Aurelian Temisan feat. Alexa - "Chica latina", Rodica Aculova - "My Light", Blue Noise - "Love Won't Run Away", Ovidiu Anton - "Still Alive", Lara Lee - "Superman", Super Trooper - "Secret Place", Luminita Anghel - "A Million Stars", Cristina Vasiu - "Nowhere", CEJ - "We Were In Love".

Dupa ce participantii la finala nationala Eurovision Romania si-au prezentat piesele cu care si-au dorit sa ajunga la finala de la Viena, Ruslana, castigatoarea editiei din 2004 a Eurovision, a sustinut un recital plin de energie. Din show-ul pe care artista l-a sustinut nu a lipsit melodia "Wild Dances", cea care i-a adus trofeul Eurovision, cu un total de 280 de puncte, un record la vremea respectiva. Piesa "Wild Dances" a dominat clasamentele muzicale europene timp de 97 de saptamani, stationand pe prima pozitie in Belgia timp de 10 saptamani consecutive. Albumul cu acelasi titlu a fost vandut in peste 25 de tari si a castigat cinci discuri de platina in Ucraina.

Citeste si:
Călin Goia de la Voltaj, prima reacție după excluderea Rusiei de la...
Călin Goia de la Voltaj,...

"Romania, sunteti o tara minunata, cu oameni frumosi si cu muzica deosebita. Trebuie sa castigati", a spus Ruslana, in limba romana, pe scena Salii Polivalente din Craiova.

De asemenea, Ruslana a spus ca i-a placut in Romania si sa cante la Eurovision si a incheiat cu piesa "Euphoria", prin care a transmis un mesaj de pace, dupa ce a vorbit despre tara sa natala, Ucraina, care este macinata in prezent de conflicte armate. Prezentatorii concursului au precizat ca acest moment nu a fost unul regizat. Considerata una dintre cele mai celebre femei ale Ucrainei, Ruslana a fost una dintre figurile proeminente ale manifestarilor pro-europene cunoscute ca "Euromaidan".

Alina Serban de la TVR Craiova si Andrei Borosovici de la TVR Timisoara au fost gazdele finalei nationale Eurovision 2015. Alaturi de ei, Ioana Voicu si Florina Ghenescu i-au insotit pe artistii participanti in culise si in Camera Verde.

Citeste si:
Solistul trupei Voltaj, despre tragedia de la Caracal: Toti avem o...
Solistul trupei Voltaj,...

Finala selectiei nationale Eurovision a putut fi urmarita in direct la TVR 1, TVR HD, TVR International si TVR Moldova, precum si pe platformele online tvrplus.ro, eurovision.tv si pe canalul oficial de YouTube al Televiziunii Romane.

Concursul Eurovision 2015 se va desfasura la Viena, Austria, pe 19, 21 si 23 mai. Romania va participa in prima semifinala a concursului, cea din 19 mai, alaturi de Grecia, Macedonia, Estonia, Olanda, Republica Moldova, Finlanda, Belgia, Armenia, Serbia, Danemarca, Belarus, Rusia, Albania, Georgia si Ungaria.

Eurovision este o competitie muzicala internationala, organizata de European Broadcasting Union, cea mai mare asociatie a televiziunilor publice din Europa. Prima editie a avut loc in 1956, la Lugano, in Elvetia. Difuzat fara intrerupere, timp de 58 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive si mai urmarite programe de televiziune din lume. Printre artistii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numara ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion si Johnny Logan.

Televiziunea Romana, membra a EBU, este organizatoarea Selectiei Nationale si participa la competitia europeana din anul 1993. Cele mai bune performante ale Romaniei la acest concurs au fost: de doua ori locul al treilea (Luminita Anghel & Sistem - Kiev, 2005; Paula Seling si Ovi - Oslo, 2010) si o data locul al patrulea (Mihai Traistariu - Atena, 2006). Melodia romaneasca cu cel mai mare punctaj obtinut in finala Eurovision (172 de puncte) este "Tornero", compusa de Eduard Circota si interpretata de Mihai Traistariu.

Paula Seling si Ovi au reprezentat Romania la Eurovision 2014, cu piesa "Miracle", ocupand locul al 12-lea in finala care a avut loc la Copenhaga, Danemarca.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.