Cantaretul canadian Neil Young a spus ca va inceta sa mai fie client al Starbucks din cauza presupusei implicari a companiei intr-o procedura impotriva etichetarii produselor care contin organisme modificate genetic (OMG), acest lucru fiind insa negat de reteaua de cafenele, informeaza AFP.

Neil Young, in varsta de 69 de ani, care militeaza pentru protejarea mediului, a sugerat fanilor sai sa puna presiune asupra lantului de cafenele Starbucks, care ar fi implicat intr-o procedura judiciara lansata de un grup industrial impotriva statului Vermont, primul stat american care a adoptat o lege care cere ca produsele care utilizeaza OMG sa contina aceasta informatie pe eticheta.

"Obisnuiam sa stau la coada dimineata pentru a lua o cafea cu lapte, dar ieri am facut acest lucru pentru ultima data"
, a scris Neil Young, pe blogul sau.

"Orice parere ati avea despre organismele modificate genetic, companiile nu ar trebui sa se implice in procese juridice impotriva deciziilor democratice si legitime care au o puternica sustinere", a mai spus Neil Young.

Grupul industrial Grocery Manufacturers Association s-a opus unei decizii similare a statului California. Grupul a anuntat in iunie ca va contesta legea din Vermont invocand motive constitutionale, argumentand ca doar guvernul federal are dreptul "de a reglementa practicile in materie de distributie si etichetare privind comertul intre statele americane".

Compania Starbucks a catalogat drept "complet false" acuzatiile potrivit carora ar fi implicata in aceasta procedura.

"Starbucks nu ia parte la nicio procedura legata de etichetarea OMG si nu finanteaza nicio campanie", a afirmat compania intr-un comunicat, adaugand ca, avand in vedere ca este un lant de cafenele, ar prefera "o solutie la nivel national".

Activistii ecologisti au acuzat Starbucks ca detine un rol important in procedura de contestare a legii din Vermont, ca parte a grupului industrial Grocery Manufacturers Association. La randul sau, Neil Young acuza Starbucks ca se ascunde in spatele acestei asociatii industriale.

Young a recunoscut insa ca Starbucks are o atitudine progresista in legatura cu alte probleme, cum ar fi conditiile de munca, drepturile homosexualilor sau lupta contra schimbarilor climatice.

Citeste si:
McDonald`s, Starbucks și alte multinaționale americane se retrag...
McDonald`s, Starbucks și alte...

Multe companii americane, precum Monsanto, sunt printe cele mai mari aparatoare ale organismelor modificate genetic, pe care le considera utile pentru agricultura.

Folosite in mod curent in Statele Unite, organismele modificate genetic sunt interzise sau foarte strict reglementate in Uniunea Europeana si in Japonia, unde publicul isi arata ingrijorarea privind utilizarea lor.

Neil Young, in varsta de 69 de ani, este celebru pentru piese precum "Heart of Gold", "Like a Hurricane" si "Hey Hey, My My (Into the Black)", si a fost de doua ori inclus in Rock and Roll Hall of Fame, incantandu-si fanii, in ultimii 40 de ani, cu muzica sa care combina stilurile folk, rock, grunge, soul si country.

"The Loner", cum este supranumit Neil Young, este si un talentat regizor si compozitor de muzica de film. Un lungmetraj al sau a fost prezentat, in 2008, la Festivalul Sundance si la cel de la Berlin, iar, in 1994, muzicianul canadian a fost nominalizat la premiul Oscar pentru cantecul "Philadelphia" de pe coloana sonora a filmului omonim.

Citeste si:
PE permite statelor sa interzica organismele modificate genetic
PE permite statelor sa...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.