Potrivit unui studiu al cercetatorilor chinezi, scrumul de tigara ar putea fi folosit pentru purificarea apei contaminate cu arsenic.

Un grup de cercetatori chinezi, condusi de Jiaxing Li de la Academia Chineza de Stiinte din Beijing, a descoperit o metoda prin care scrumul de tigara poate fi folosit pentru a extrage arsenicul din apa pentru a o face potabila. In prezent, arsenicul, care este extrem de toxic, poate fi extras din apa folosind metode foarte sofisticate de tratare a apei, dar in multe zone de pe glob, filtrarea este prea scumpa si complicata, iar multi oameni folosesc apa contaminata, cu riscuri uriase pentru sanatate.

Cercetatorii chinezi au amestecat scrumul de tigara cu oxid de aluminiu. Pentru ca are o consistenta poroasa, cercetatorii s-au gandit ca cenusa ar putea fi mai eficienta in ceea ce priveste filtrarea arsenicului, fata de alte solutii testate anterior, cum ar fi utlizarea cojilor de banane. Cand au testat materialul, cercetatorii au descoperit ca scrumul amestecat cu oxid de aluminiu a filtrat 96% din arsenicul din apa, reducand nivelul substrantei toxice sub limita maxima acceptata de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Apa poate fi contaminata cu arsenic din cauze naturale, dar mai ales din cauze industriale, multe tari, precum Chile, China, Mexic si Ungaria, avand probleme in ceea ce priveste calitatea apei potabile. Arsenicul duce la depigmentari ale pielii, dureri de stomac, paralizie partiala si o intreaga serie de alte probleme de sanatate. Desi tehnologia pentru purificarea apei exista, aceasta este scumpa si nu este practica pentru zonele rurale si tarile in curs de dezvoltare.

Cercetatorii cred ca, avand in vedere ca scrumul de tigara ar putea fi colectat usor in orice tara de pe glob din locurile publice unde fumatul este permis, acesta ar putea fi o solutie ieftina pentru rezolvarea unei probleme de sanatate publica foarte serioase, cum este contaminarea apei potabile cu arsenic.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.