Steve McQueen, regizorul filmului "12 ani de sclavie/12 Years a Slave", va fi premiat de Academia de film europeana (EFA) pentru realizarile sale deosebite din industria cinematografica la gala European Film Awards 2014.

Steve McQueen a debutat ca artist video si realizator de scurtmetraje, lansand aproape exclusiv productii mute turnate in alb negru. Printre acestea se afla pelicule precum "Bear" (1993), ce prezinta o intalnire scurta si neobisnuita intre doi barbati goi, "Deadpan" (1997), in care un barbat sta in picioare intr-o cladire care se prabuseste repetitiv in jurul lui, si "Drumroll" (1998), un proiect pentru care McQueen a fixat camerele de filmat pe un butoi pe care l-a rostogolit pe strazile din Manhattan, scrie MEDIAFAX.

In 2008, Steve McQueen a obtinut recunoasterea internationala cu "Hunger", lungmetrajul sau de debut. Avandu-l pe Michael Fassbender in rolul principal, filmul prezinta ultimele luni dramatice din viata activistului IRA Bobby Sands in inchisoarea Maze din Belfast. Filmul "Hunger" a castigat trofeul Camera d'Or si trofeul FIPRESCI la Cannes si peste 40 de premii internationale, inclusiv BAFTA si European Discovery of the Year (decernat de EFA).

Al doilea lungmetraj al sau, "Shame", in care rolul principal a fost interpretat tot de Michael Fassbender, a analizat natura dorintei. Filmul a castigat Young Cinema Award, premiul FIPRESCI si Copa Volpi pentru Michael Fassbender la Festivalul de la Venetia din 2011, dar si alte 40 de premii internationale, precum doua trofee EFA (pentru imagine si montaj).

Cel de-al treilea lungmetraj regizat de Steve McQueen, "12 ani de sclavie", a fost lansat in 48 de tari si a castigat peste 200 de premii, inclusiv Oscarul pentru cel mai bun film in 2014 si BAFTA pentru cel mai bun film.

Gala European Film Awards 2014 va avea loc pe 13 decembrie, la Riga (Letonia).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.