Obsesiile sezoniere ale Hollywoodului au fost prezentate intr-un studiu recent, realizat pe durata mai multor decenii, potrivit caruia marile studiouri cinematografice din Los Angeles prefera sa lanseze filmele cu nazisti de obicei in luna februarie, iar cele cu printese in luna mai.

O analiza comprehensiva care a mers inapoi pe firul timpului pana in anul 1913 a descoperit faptul ca Hollywoodul a ramas fidel unui anumit "tipar" in ceea ce priveste calendarul de lansare a productiilor sale cinematografice vreme de un secol intreg, informeaza dailymail.co.uk, citat de MEDIAFAX.

Astfel, februarie este luna in care sunt lansate filmele cu nazisti, iar vara este anotimpul in care spectatorii trebuie sa se astepte sa vada pe marile ecrane filme cu agenti secreti si misiuni spatiale.

Filmele cu printese apar de regula in luna mai, toamna este anotimpul filmelor cu si despre Biblie, iar iarna este anotimpul ce pare rezervat filmelor cu tematici mai intunecate, precum avorturile.

Pentru a alcatui acest calendar al lansarilor de la Hollywood, jurnalistii de la revista Time au analizat datele oferite de 8.298 de filme, furnizate de site-ul IMDB, care au obtinut incasari de cel putin 100.000 de dolari, lansate incepand din 1913

Jurnalistii americani au corelat cuvinte-cheie cu lunile de lansare pentru fiecare film si au descoperit ca la Hollywood exista sezoane distincte de lansare, in functie de tematica fiecarui film, iar acest sistem opereaza de multe decenii.

Hollywoodul a folosit de multa vreme lunile reci ale anului pentru a lansa filme cu tematici sobre - cu putin inainte sau chiar in timpul sezonului premiilor majore -, insa analiza realizata de revista Time a mers si mai departe.

S-a aflat astfel ca ianuarie este luna cea mai "deprimanta", intrucat filmele despre melancolie, regimul vegetarian si secolul al XIX-lea sunt lansate cu precadere in prima luna a anului. Printre exemplele citate se afla filme celebre, precum "Ben-Hur" (1959) si "Pe aripile vantului" (1939).

In februarie, Hollywoodul mizeaza pe filme cu nazism si moarte, precum "Cabaret", cu o actiune plasata in Berlinul anilor 1930 in timpul Republicii de la Weimar.

Citeste si:
Secretara lui Schindler a murit la 107 ani. Femeia a salvat sute de...
Secretara lui Schindler a...

In martie sunt lansate filme despre Al Doilea Razboi Mondial si artele martiale, iar in aprilie atmosfera se insenineaza, intrucat producatorii hollywoodieni lanseaza in acea perioada a anului cu precadere filme cu tenta erotica si despre liceeni.

In luna mai domina filmele despre viitor si cele cu printese - sau ambele, precum "Star Wars", in care unul dintre personajele principale este Printesa Leia.

Vara este sezonul superproductiilor. In iunie marele ecran este inundat de filme cu super-eroi, nave spatiale, agenti secreti si oameni de stiinta. In iulie sunt lansate productii cu oceane, creaturi supranaturale, baseball si costume de baie, iar august abunda in pelicule cu traficanti de droguri, demoni si filmele pentru adolescenti.

Septembrie este luna filmelor despre comunism, fotbal, hartuire sexuala si Biblie.

Citeste si:
Cele mai frumoase printese si ducese din lume
Cele mai frumoase printese si...

Pe masura ce vremea se raceste, temele tind sa devina la randul lor mai intunecate, iar cuvintele-cheie care pot descrie filmele lansate in octombrie sunt "santaj", "asasini", "heroina" si "frica".

In noiembrie, in cinematografele nord-americane apar filme cu animale care vorbesc, Craciun si avorturi.

Analiza realizata de revista Time arata faptul ca decembrie este o luna "mortala" pentru personajele principale, intrucat cele mai multe dintre personajele din filmele lansate in aceasta luna au tendinta de a muri - printre exemplele notabile numarandu-se filme precum "Titanic" si "Poseidon Adventure". Decembrie este insa si luna filmelor epice, precum "Stapanul inelelor" si "Avatar".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.