Palatul Parlamentului din Bucuresti se afla pe locul al treilea intr-un top zece al celor mai impunatoare cladiri din lume, realizat de publicatia britanica The Independent.

Aceasta lista a celor mai impunatoare cladiri din lume a fost inspirata de volumul "Bricks & Mortals: Ten Great Buildings and the People They Made", de Tom Wilkinson, care a fost publicat de editura Bloomsbury, in luna iulie. Clasamentul a fost realizat pe baza propunerilor facute de mai multi scriitori si jurnalisti, scrie MEDIAFAX.

Pe prima pozitie in top se afla cladirea Panteonului din Roma, care a fost construita initial ca templu pentru cele sapte zeitati guvernatoare ale celor sapte planete in statul religios al Romei Antice, din secolul al VII-lea, fiind transformata intr-o biserica crestina. Pe locul al doilea se situeaza manastirea medievala Rocamadour din sudul Frantei.

Cladirea Palatului Parlamentului, situata pe locul al treilea in top, este descrisa ca fiind "hidoasa, dar impresionanta".

Urmatoarele cladiri in top sunt, in ordine, La Mezquita de Cordoba din Spania, construita ca moschee si transformata in catedrala, Biblioteca Universitatii Cambridge din Anglia, Castelul Neuschwanstein din Germania, King's College Chapel din Cambridge, Catedrala Saint Paul din Londra, monumentul Taj Mahal din India si Liverpool Catholic Cathedral.

Cladirea Palatului Parlamentului, numita si Casa Poporului, se afla situata in partea centrala a Bucurestiului si are o suprafata desfasurata pe 330.000 de metri patrati, se arata pe site-ul casapoporului.ro.

Cladirea este inscrisa in Cartea Recordurilor la capitolul Cladiri Administrative, pe locul al doilea in lume dupa cladirea Pentagonului, iar din punct de vedere al volumului, cu cei 2.550.000 metri cubi ai sai, pe locul al treilea in lume, dupa cladirea de asamblare a rachetelor spatiale de la Cape Canaveral din Florida si dupa piramida lui Quetzalcoatl din Mexic. Constructia depaseste cu 2% volumul piramidei lui Keops din Egipt.

Citeste si:
Eurovision 2022. EBU acuză că ne-am calificat prin fraudă
Eurovision 2022. EBU acuză că...

Casa Poporului a fost construita in cadrul proiectului "Bucuresti", inceput in anul 1978, ca o replica a orasului stat Phenian din Coreea de Nord. Dupa cutremurul din 1977, dictatorul Nicolae Ceausescu a ordonat "reconstruirea" Bucurestiului cu un nou oras, un stat in stat, asa ca, incepand cu anii 1978 - 1979, a avut loc concursul la nivel national pentru reconstruirea Bucurestiului. Dupa un concurs ce a durat aproape patru ani, Anca Petrescu a castigat postul de arhitect-sef al celui mai controversat proiect construit pana acum in Romania. Santierul propriu-zis a inceput in anii 1980 cu demolarea a peste 7 kilometri patrati din vechiul centru al Capitalei si relocarea a peste 40.000 de oameni din aceasta zona. Printre cladirile disparute se numara Manastirea Vacaresti, Spitalul Brancovenesc, Arhivele Nationale si stadionul Republica.

Citeste si:
Smart buildings and smart cities. Soluții moderne pentru clădiri
Smart buildings and smart...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.