Nana Mouskouri, o legenda a muzicii grecesti si un superstar prin prisma vanzarilor de albume, a sarbatorit luni seara revenirea ei pe scena la varsta de 80 de ani, la baza colinei Acropole din Atena, acelasi loc in care si-a luat adio, in 2008, de la cariera muzicala.

Acea despartire de muzica si de public a imbolnavit-o si a convins-o sa plece din nou in turnee, a dezvaluit artista elena.

"Vreau sa fiu clara: acum sase ani, la Teatrul Odeon Herodes Atticus era vorba de un adio. Era o epoca in care simteam ca imbatranesc, in care lumea careia ii apartineam disparuse (...) Dar asta m-a costat scump", a declarat artista pentru cotidianul Kathimerini.

In doua interviuri acordate presei elene, Nana Mouskouri, nascuta in 1934 in Chania, pe Insula Creta, a vorbit despre dezamagirile, melancolia si chiar accesele ei de suparare.

"Au fost sentimente de disperare, de inutilitate", spune cantareata. Retragerea ei de pe scena dupa o cariera de 50 de ani si dupa concerte pe toate continentele nu numai ca a deprimat-o, ci a si imbolnavit-o fizic: "Mergeam toata ziua la medic, ma durea spatele".

Totul s-a schimbat dupa ce artista a luat decizia de a pleca in turneu cu ocazia celei de-a 80-a aniversari, care va cadea in octombrie. Turneul a debutat la sfarsitul lui 2013 in America de Sud, a trecut in primavara prin Paris si Canada si are inca 20 de concerte prevazute pana in ianuarie 2015, in Franta, Marea Britanie si Germania. Concertul de luni seara sustinut in spectaculosul teatru antic aflat la poalele colinei Acropole este singurul prevazut pentru aceasta vara. Nana Mouskouri, care a colaborat cu compozitorul francez Michel Legrand si americanul Quincy Jones, este insotita de fiica ei Lenou, alaturi de care trece in revista bogatul ei repertoriu muzical, compus din cantece grecesti, arii clasice, piese de jazz si de varietati.

"Vocea imbatraneste, ca fata sau parul. Isi pierde din prospetime. A mea a trecut prin asta, dar a ramas sigura, iar eu ating aceleasi note inalte ca altadata", a declarat cantareata pentru revista To Vima.

Citeste si:
Ce diferență de vârstă este între Pepe și soția sa. Ce spune...
Ce diferență de vârstă este...

Nana Mouskouri a studiat la Conservatorul din Atena la sectia de canto clasic si a devenit cunoscuta in strainatate gratie unui repertoriu de varietati internationale, interpretate cu o tonalitate cristalina. Totusi, cantareata a debutat in anii '50 cu un registru de cantece clasice, interpretand mai ales texte ale poetilor greci puse pe muzica de Manos Hadjidakis. In interviurile sale, artista a reamintit acest fapt, adeseori, acelora care ii reprosau ca a "folclorizat" cantecul grec. "Nu sunt o carte postala. Singurul lucru pe care l-am dorit intotdeauna a fost sa fac ca Grecia sa fie cunoscuta de toata lumea", a spus ea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.