Dirijorul Lorin Maazel, fost director al Filarmonicii din New York si al Operei de Stat din Viena, cunoscut pentru interpretarile sale incisive si uneori extreme, a decedat duminica.

Decesul sau a survenit in urma unor complicatii de pneumonie, a declarat Jenny Lawhorn, un purtator de cuvant al dirijorului. In ultimele zile, Lorin Maazel repeta pentru Festivalul Castleton care are loc la ferma sa, informeaza MEDIAFAX.

Lorin Maazel a studiat matematica si filosofia in facultate, vorbea fluent in sase limbi (franceza, germana, portugheza, spaniola, italiana si engleza) si era interesat si de alte subiecte in afara de muzica. Spectacolele sale puteau parea pretentioase, reci si distante din punct de vedere emotionant. Cu toate aceste, multe dintre spectacolele sale au fost apreciate ca fiind inflacarate si intens personalizate.

De asemenea, Lorin Maazel a fost apreciat pentru tehnica sa precisa si pentru memoria sa prodigioasa.

Poate pentru ca a crescut in lumina reflectoarelor, conducand orchestre de la varsta de 9 ani, Maazel era sigur de sine, incapatanat si, uneori, arogant. De fiecare data cand lua un nou directorat, de obicei anunta ce voia sa schimbe si de ce abordarea sa este mai buna decat a celor dinaintea lui. Acesta stia ce-si doreste si cum poate obtine si, daca intalnea obstacole pe care nu le putea depasi, se retragea, nu inainte de a oferi o explicatie publica.

Din acest motiv a ocupat pentru o scurta perioada functiile de director general si director artistic la Opera de Stat din Viena, fiind primul american care a ocupat o asemenea functie.

Lorin Maazel a dirijat peste 150 de orchestre in aproxiamtiv 5.000 de concerte, in timpul carierei sale care a inceput cand avea 8 ani, potrivit biografiei sale oficiale.

Maazel a dirijat unele dintre cele mai mari orchestre americane, inclusiv NBC Symphony, la invitatia lui Arturo Toscanini.

De asemenea, a fost director artistic la Deutsche Oper Berlin, director general la Opera de Stat din Viena si director muzical la Radio Symphony of Berlin, Symphony Orchestra of the Bavarian Radio, Pittsburgh Symphony, Cleveland Orchestra si Munich Philharmonic.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.