Cineastul franco-polonez Roman Polanski intentioneaza sa regizeze un film despre afacerea Dreyfus in Polonia.
Roman Polanski, in varsta de 80 de ani, nascut la Paris, si-a petrecut o parte din copilarie in Cracovia, unde intentioneaza sa filmeze noua productie, pana la ocuparea orasului de trupele naziste. Regizorul a reusit sa scape din ghetoul evreiesc din Cracovia, insa mama lui si-a pierdut viata in lagarul de concentrare de la Auschwitz.

"Roman Polanski se gandeste sa filmeze in Polonia un lungmetraj despre afacerea Dreyfus", a declarat Jerzy Stachowicz, avocatul polonez al regizorului, conform MEDIAFAX.

Pentru acest proiect cinematografic, al carui titlu provizoriu este "D", cineastul franco-polonez va colabora din nou cu Robert Harris, scenaristul filmului sau "Marioneta/ The Ghost Writer", si cu producatorii Robert Benmussa si Alain Sarde. Nu au fost anuntati deocamdata actorii din distributia filmului.

Dupa Revolutia Franceza, afacerea Dreyfus a fost, din punct de vedere cronologic, evenimentul cel mai marcant din istoria contemporana a Frantei. In 1894, ofiterul francez Alfred Dreyfus, provenind dintr-o familie evreiasca, a fost acuzat pe nedrept de tradare, pentru o presupusa transmitere a secretelor militare franceze catre ambasada Germaniei din Paris, condamnat la inchisoare pe viata si incarcerat pe Insula Diavolului din Guiana Franceza. Desi a fost gratiat dupa cinci ani, a fost nevoie sa treaca 12 ani pentru ca reabilitarea sa sa fie completa, in 1906.

Institutul de film polonez a precizat ca Roman Polanski a inchiriat un apartament in Cracovia, a vizitat orasul si impreuna cu familia a fost sa vada fostul lagar de concentrare de la Auschwitz, transformat in muzeu.

Robert Benmussa, producatorul care a colaborat cu Polanski la filmul "Pianistul" (2002), recompensat cu trei premii Oscar, inclusiv pentru regie, a declarat in timpul unei conferinte de presa ca nu s-a luat inca o decizie definitiva in legatura cu demararea proiectului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.