Peste 65.000 de spectatori au participat, zilnic, la evenimentele organizate in cadrul Festivalului International de Teatru de la Sibiu (FITS), un record al manifestarii, sustin organizatorii, care precizeaza ca peste 300.000 de lei au fost stransi din vanzarea biletelor.

Potrivit unui comunicat de presa transmis, miercuri, de reprezentantii Teatrului National "Radu Stanca" (TNRS) din Sibiu, organizatorul principal al FITS, peste 65.000 de spectatori au urmarit, zilnic, evenimentele din cadrul celei de-a XXI-a editii a manifestarii, acesta fiind un nou record.

"FITS reprezinta, probabil, cel mai complex festival anual din Romania, fiind recunoscut international ca cel de-al treilea festival de artele spectacolului din Europa ca amploare si dimensiune, dupa Festivalul International de la Edinburgh (Marea Britanie) si Festivalul de la Avignon (Franta). De buna desfasurare a evenimentelor s-a ingrijit o echipa formata din aproximativ 200 de persoane ce a fost completata de cel mai dinamic grup de voluntari din Romania, o comunitate ce a reunit 300 de tineri romani si maghiari la care s-a adaugat un grup international format din 13 japonezi, doi sud-coreeni, doi georgieni si cate un voluntar din Canada, Franta, Germania si Turcia", se arata in comunicat, potrivit MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, pentru transportul local si logistica productiilor din festival au fost parcursi peste 40.000 de kilometri cu ajutorul a 20 de limuzine, 15 autocare, patru microbuze si trei camioane.

Conform reprezentantilor TNRS, site-ul oficial al festivalului a avut 72.533 de vizitatori unici din 70 de tari, cel mai important numar de referinte inregistrandu-se din Romania, SUA, Germania, Italia, Marea Britanie, Franta, Japonia, Ucraina, Polonia si Islanda.

Pentru spectacolele indoor din acest an au fost angrenati 44 de angajati ai Teatrului National din Sibiu, alaturi de 35 de colaboratori sezonieri, ce au montat si demontat 87 de tone de decor, costume si recuzita in 1.166 de ore. De asemenea, pentru buna desfasurare a evenimentelor in aer liber de la Sibiu au fost implicati 45 de muncitori contractati la Sibiu si 70 de tehnicieni contractati de companiile invitate in program. Acestia au gestionat in 720 de ore de montari si demontari peste 170 de tone de infrastructuri, decoruri si contragreutati.

Citeste si:
Podul Minciunilor din Sibiu se închide pentru lucrări de reparație
Podul Minciunilor din Sibiu...

"Fiecare invitat al festivalului a optat, in medie, pentru cinci innoptari, contribuind alaturi de turistii veniti cu ocazia evenimentului de la Sibiu la incasari importante din taxa hoteliera in aceasta vara. Anul acesta au fost puse in vanzare peste 20.000 de bilete la spectacole, organizatorii raportand o crestere cu 50.000 de lei a veniturilor din vanzarea acestor tichete in comparatie cu anul precedent", se mai arata in document.

Purtatorul de cuvant al TNRS, Adrian Tibu, a precizat ca suma totala incasata din vanzarea biletelor depaseste 300.000 de lei.

Directorul FITS, Constantin Chiriac, anunta, luni, ca editia din 2014 a inregistrat "un record absolut de spectatori".

FITS 2014 a avut loc in perioada 6–15 iunie, iar editia 2015 a fost programata pentru perioada 12–21 iunie, peste 80 la suta din program fiind deja conceput.

Citeste si:
Zilele Bucureștiului 2022. Ce evenimente vor avea loc între 16-18...
Zilele Bucureștiului 2022. Ce...

Potrivit organizatorilor FITS, unul dintre invitatii speciali ai editiei de anul viior va fi actorul Klaus Maria Brandauer, cunoscut publicului roman pentru rolul principal din filmul "Mephisto", pentru care a fost distins cu premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul de la Cannes, precum si pentru rolul din "Out of Africa", ce i-a adus o nominalizare la Premiile Oscar pentru cel mai bun actor in rol secundar.

In 2015, actorul de origine austriaca va fi prezent la Sibiu cu spectacolul "Krapp’s last Tape", in regia lui Peter Stein, ce aduce un omagiu lui Samuel Beckett.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.