Actrita americana Ruby Dee, nominalizata la Oscar in 2008 pentru filmul "Gangster american/ American Gangster", a decedat din cauze naturale miercuri, la New York, la varsta de 91 de ani.

Actrita de teatru, cinema si televiziune, dar si luptatoare pentru drepturile civile ale persoanelor de culoare in perioada de segregare rasiala, Ruby Dee s-a nascut in 1922 si si-a inceput cariera in anii '40. A jucat in peste 70 de filme, in aproximativ 40 de piese de teatru si a inregistrat mai multe discuri.

Ruby Dee a devenit cunoscuta in Statele Unite in anii '50, dupa ce a jucat in filmul "Povestea lui Jackie Robinson", de Alfred Green.

S-a remarcat ulterior in filmul "A Raisin in the Sun", din 1961, unde a jucat alaturi de Sidney Poitier, adaptare a unei piese de teatru de Lorraine Hansberry despre o familie de afro-americani, si in "Gangster american" (2007), de Ridley Scott, in care a jucat alaturi de Russell Crowe si Denzel Washington. Cu interpretarea rolului Mamei Lucas, actrita a fost nominalizata, la varsta de 83 de ani, la premiul Oscar pentru cel mai bun rol secundar si a primit premiul Sindicatului actorilor americani, Screen Actors Guild Award, la aceeasi categorie.

Nominalizata de sase ori la premiile Emmy, acordate anual celor mai bune performante in televiziune, actrita a primit prestigiosul trofeu in 1991, pentru rolul din filmul de televiziune "Decoration Day".

Ruby Dee, a militat, de asemenea, pentru drepturile civile ale persoanelor de culoare din Statele Unite, participand la marsul istoric spre Washington in 1963, alaturi de Martin Luther King si Malcolm X.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.