LifeStar 30 Mai 2014 11:07
217 filme din 55 de tari, concerte, expozitii, masterclass-uri, dezbateri si petreceri vor avea loc la cea de-a XIII-a editie a Festivalului International de Film Transilvania, care incepe vineri, in Piata Unirii Open Air din Cluj.

Ceremonia de deschidere, care va avea loc, vineri, de la ora 20.45, va fi urmata de premiera nationala a filmului Philomena (regia Stephen Frears), nominalizat anul acesta la Oscar.

Conform unui comunicat transmis, joi, de organizatorii TIFF, la gala prezentata de Tudor Giurgiu, presedintele festivalului, vor participa oficialitati si personalitati din lumea filmului. Pana pe 8 iunie, spectatorii au de ales intre 217 filme din 55 de tari, concerte, expozitii, masterclass-uri, dezbateri si petreceri.

Totodata, circa sapte sute de invitati romani si straini sunt asteptati la TIFF.

La gala de deschidere va fi detaliata una dintre cele mai importante campanii in care se implica TIFF anul acesta, "Salvati Marele Ecran!".

Sambata, la ora 10.30, va avea loc prima conferinta din cadrul campaniei de salvare a cinematografelor din Romania, la care vor participa Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, Marius Szabo, primarul orasului Gherla, Tudor Giurgiu, presedintele TIFF, Marta Materska-Samek, presedintele board-ului Cinema Development Foundation (Polonia), Tina Hajon - Head of Film Exhibition, Croatian Audiovisual Centre, Ivo Andrle, managerul Aerofilms (Cehia).

Tot sambata, de la 20.30, va avea loc deschiderea oficiala a Depozitului de Filme din strada Maiakovski, in prezenta unor oficiali si invitati, urmata de proiectia unor fragmente din documentarul lui Alexandru Belc, "Cinema, mon amour" (work-in-progress) si a filmului "Cinema at the End", in prezenta regizorului Meritxell Soler. Spatiul inedit de la fostul depozit RADEF va gazdui in timpul festivalului proiectiile din sectiunea cu acelasi nume, Cinema, Mon Amour, intrarea fiind libera.

Proiectiile incep vineri dimineata, cu filmele dedicate celor mai mici spectatori ai festivalului, in programul EducaTIFF.

La Cinema Victoria, de la 10.00, va fi proiectat "A fi si a avea/ Etre et avoir", in prezenta regizorului Nicolas Philibert, celebrat anul acesta in sectiunea 3X3.

Votat "cel mai bun film documentar" la Premiile Academiei Europene de Film in 2002, "A fi si a avea/ Etre et avoir", este povestea unei clase unice dintr-un sat francez, unde toti copiii se afla in grija unui invatator.

Citeste si:
Ponta: Socrul meu a avut mandat de interceptare totala in 2014
Ponta: Socrul meu a avut...

Duminica, 1 iunie, de la 11.00, la Cinema "Florin Piersic", copiii si parintii se vor bucura de experienta Cinepiano, un spectacol cu acompaniament live al pianistului Tony Berchmans pe filme mute cu Charlie Chaplin, Stan si Bran si Buster Keaton. EducaTIFF cuprinde ateliere de animatie, seminarii de critica de film si lectii de actorie cu actorul Stefan Collier.

Surprize ii asteapta pe cei mici si la Castelul Banffy de la Bontida. Pe 31 mai si 1 iunie, de la ora 12.00, copiii sunt invitati sa invete mestesuguri vechi si meserii noi, in Cetatea micilor antreprenori. Eforturile le vor fi rasplatite in cupoane de distractie. Cei care lucreaza la mesterul olar, la tamplar, bucatar, la pompieri sau la spital isi castiga dreptul de a participa la ateliere de efecte speciale de film, teatru de papusi, spectacol de magie, fotbal si alte jocuri. Cei care au jucarii vechi le pot aduce la consignatie, unde vanzatori simpatici, care stiu sa socoteasca, vor convinge alti copii sa le cumpere. Sambata, 31 mai, de la 14.00, muzicienii polonezi de la Male Instrumenty, renumiti pentru concertele la instrumente improvizate, le vor arata copiilor cum se poate crea muzica din obiecte reciclabile.

Citeste si:
Unde au ajuns banii pentru aziluri. Administratorul unui cămin...
Unde au ajuns banii pentru...

Dupa lasarea serii, de la 21.45, vor fi proiectii in aer liber pentru cei mari: sambata - "Bolondos vakáció/ Frumoasele vacante”, de Karoly Makk, o comedie romano-maghiara din 1967, cu Florin Piersic, Ion Dichiseanu si Ilinca Tomoroveanu, iar duminica, filmul "1984”, in regia lui Michael Radford, care aniverseaza 30 de ani de la premiera.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.