LifeStar 24 Mai 2014 13:37
Cele mai mari 13 nave cu vele din lume sunt asteptate sa incheie "Regata Marii Negre" in Portul Constanta, la sfarsitul acestei saptamani, timp in care vor putea fi vizitate, printre acestea aflandu-se si nava scoala "Mircea", care sambata va fi decorata de presedintele Traian Basescu.

Regata Marilor Veliere din Marea Neagra, eveniment important in calendarul competitional de profil, a inceput in 30 aprilie, din portul bulgaresc Varna, prima cursa defasurandu-se intre Varna si Novorossiysk (Rusia). Dupa repozitionarea flotei in portul rusesc Soci, cea de-a doua cursa a regatei s-a desfasurat intre 18 si 24 mai pe traseul Soci - Constanta, urmand sa se incheie cu patru zile de evenimente nautice si culturale.

La intrecere au luat startul veliere din Bulgaria, Malta, Marea Britanie, Pakistan, Romania, Rusia, Spania, Turcia si Ucraina, din partea tarii noastre participand nava scoala "Mircea", care in 17 mai a implinit, la Soci, 75 de ani de cand se afla in serviciul Marinei Romane, si velierul "Adornate”. Pentru aceasta calatorie, nava scoala "Mircea" a avut la bord un echipaj format din 134 de ofiteri, maistri militari si cadeti romani, alaturi de opt cadeti straini, in timp ce "Adornate" a pleacat la "SCF Black Sea Tall Ships Regatta 2014" cu un echipaj de 12 persoane, transmite MEDIAFAX.

Ambracatiunile au inceput sa soseasca in Portul Constanta inca de vineri si, dupa ce vor fi toate in siguranta la cheu, vor putea fi vizitate de public pana luni. Organizatorii se asteapta ca peste 300.000 de vizitatori sa urce la bordul celor 13 nave pe parcursul celor trei zile. Turistii care vor sa viziteze ambarcatiunile vor beneficia de transport gratuit de la Poarta 2 a portului pana la Terminalul de Pasageri si retur, cu doua autobuze etajate care vor circula la intervale de 15 minute, sambata, duminica si luni, intre orele 08.00 - 22.00.

De asemenea, in toata aceasta perioada vor avea loc concerte, o parada a celor peste 1.200 de membri ai echipajelor si una a navelor pe mare, organizata la plecare, ceremonii si decernari de premii, focuri de artificii. Pe scena amenajata in Terminalul de Pasageri al Portului Constanta vor urca, in cele trei zile de festivitati, Moonlight Breakfast, Antonia, Holograf, Vega Band, Directia 5 si Alexandra Ungureanu.

Citeste si:
O constanțeancă, reținută de polițiști după ce și-a incendiat...
O constanțeancă, reținută de...

Nava scoala "Mircea" a ancorat in Portul Constanta sambata dimineata, urmand ca in cursul acestei zile sa il primeasca la bord pe presedintele Traian Basescu, care va decora pavilionul vasului cu Ordinul "Virtutea Maritima" - in grad de Ofiter, cu insemn de pace. Decretul de decorare a fost semnat de Traian Basescu inca din luna martie a acestui an, "in semn de inalta apreciere pentru rezultatele de exceptie obtinute de-a lungul timpului de echipajul vasului".

Si in august 2009, presedintele Traian Basescu a decorat pavilionul navei scoala "Mircea" cu ordinul "Virtutea Maritima" in grad de Cavaler cu insemn pe timp de pace, remarcand ca, in cei 70 de ani de existenta a navei, nu a mai fost decorata de nimeni. Basescu a participat si atunci la ceremoniile prilejuite de reintoarecerea navei din marsul anual de instructie.

Citeste si:
Irina Rimes, reacție dură după ce a fost comparată cu Theo Rose:...
Irina Rimes, reacție dură...

Nava scoala Mircea este a doua nava scoala cu vele a Romaniei, prima fiind Bricul "Mircea", construita in 1882 in santierul naval Thames Ironworks and Shipbuilding Company din Londra. Aceasta a fost in serviciul Marinei Romane de la constructie pana in 1944. Nava scoala "Mircea" a inscris in jurnalul sau 11 marsuri in Marea Neagra, cu vizitarea principalelor porturi ale statelor riverane, 16 voiaje in Marea Mediterana si opt in Oceanul Atlantic.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.