LifeStar 14 Mai 2014 17:36
Cineastul Radu Jude revine la Festivalul International de Film de la Cannes cu scurtmetrajul "Trece si prin perete", care a fost selectat in sectiunea Quinzaine des Réalisateurs, in timp ce Cristi Puiu se numara printre regizorii care au realizat filmul colectiv "Les ponts de Sarajevo".

In ultimii ani, filmul romanesc s-a aflat la loc de cinste la Festivalul International de la Cannes, in 2012 fiind prezent in competitia oficiala prin pelicula "Dupa dealuri", de Cristian Mungiu, pentru care regizorul roman si-a adjudecat premiul pentru cel mai bun scenariu. De asemenea, premiul pentru cea mai buna interpretare feminina a fost acordat ex-aequo actritelor Cosmina Stratan si Cristina Flutur din distributia acestui film.

In 2013, filmul romanesc a absentat din competitia oficiala a Festivalului de pe Croazeta, dar industria cinematografica romaneasca a castigat apreciere cu pelicula "In acvariu", realizata de Tudor Jurgiu, care a primit premiul al III-lea in sectiunea Cinéfondation, si cu scurtmetrajul "O umbra de nor", regizat de Radu Jude, care a fost prezentat in premiera mondiala in sectiunea Quinzaine des Réalisateurs.

Nici anul acesta regizorii romani nu au bifat competitia oficiala, aceasta incluzand lungmetraje semnate de cineasti celebri, precum Bertrand Bonello, Nuri Bilge Ceylan, David Cronenberg, Jean-Pierre si Luc Dardenne, Jean-Luc Godard, Mike Lee si Ken Loach.

Fara niciun film in competitia oficiala a celebrului festival, Romania compenseaza printr-o prezenta in celelalte sectiuni ale evenimentului cinematografic. Astfel, Romania concureaza, alaturi de alte noua pelicule, pentru trofeul Palme d'Or pentru scurtmetraj, cu "A Kivegzes/ The Execution", regizat de Petra Szöcs, o coproductie romano-maghiara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.