LifeStar 12 Mai 2014 15:57
Regizorul bosniac Danis Tanovic este castigatorul premiului MEDIA al Uniunii Europene pe anul 2014.

Acest premiu este decernat celui mai bun nou proiect cinematografic, care are potentialul de a avea succes la public, eligibil pentru finantare in cadrul programului MEDIA al UE destinat cinematografiei.

Distinctia ii va fi inmanata regizorului danez de Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret, cu ocazia Festivalului de Film de la Cannes, pe 17 mai.

Danis Tanovic va imparti acest premiu cu scenaristul Predrag Kojovic si cu producatorul Amra Baksic Camo, pentru filmul "What Are You Looking At?". Acest lungmetraj spune povestea unui erou de razboi care traieste in exil, dar decide sa se intoarca in Sarajevo, dupa 20 de ani, pentru a-l ajuta pe fratele sau Jasmin, implicat intr-un conflict cu Keke, fratele principalului mafiot din oras.

Danis Tanovic, nascut pe 20 februarie 1969, este un regizor si scenarist bosniac. El a devenit celebru dupa ce a regizat si scris scenariul pentru filmul "No Man's Land" din 2001, care a fost recompensat cu premiul Oscar in acel an la categoria "cel mai bun film strain". Considerat unul dintre cei mai buni cineasti bosniaci din generatia sa, Danis Tanovic este foarte apreciat de criticii de specialitate pentru filmele sale. In 2003, Danis Tanovic a fost membru al juriului de la Festivalul de Film de la Cannes. Printre cele mai recente filme ale sale se numara "Triage" (2009), cu Colin Farrell, Paz Vega si Christopher Lee, si "Cirkus Columbia" (2010), cu Miki Manojlovic si Mira Furlan.

Premiul UE MEDIA a fost decernat in 2012 cineastului iranian Asghar Farhadi, iar, in 2013, regizorului danez Thomas Vinterberg.

Premiul MEDIA al Uniunii Europene este decernat celui mai bun proiect cinematografic care are potentialul de a avea succes de public, selectionat dintre proiectele prezentate in 2014 pentru finantare in vederea dezvoltarii in cadrul programului MEDIA. Proiectul castigator poate fi un film de fictiune, de animatie sau un documentar, dar trebuie sa fie difuzat in cinematografe. Costurile de dezvoltare, eligibile pentru finantare in cadrul programului MEDIA, includ elaborarea scenariului, distribuirea actorilor principali, constituirea echipei de filmare si pregatirea planului de finantare, marketingul initial si productia pilot. Castigatorul este selectionat de un comitet format din experti independenti si din reprezentanti ai Comisiei Europene si ai Agentiei Executive pentru Educatie, Audiovizual si Cultura care administreaza programul MEDIA.

Citeste si:
Cătălin Bordea și Nelu Cortea, petrecere după câștigarea marelui...
Cătălin Bordea și Nelu...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.