Regizorul Dan Chisu, fondatorul Festivalului de Film DaKINO, a spus este de parere ca vechimea evenimentului este mult mai importanta ma marimea acestuia.

La evenimentul care a marcat deschiderea Festivalului DaKINO au participat, printre altii, actorii Vlad Ivanov si Dorian Boguta, regizorul Stere Gulea, dar si primarul sectorului 3, Robert Negoita, primaria fiind unul dintre partenerii evenimentului.

"La 23 de ani, e aproape imposibil de procesat faptul ca, de 23 de ani, un festival inceput atat de mic sa existe. Faptul ca are 23 de ani este mai important decat marimea lui", a spus Dan Chisu, miercuri seara, in deschiderea Festivalului de Film DaKINO, care a avut loc la CinemaPRO din Bucuresti.

De asemenea, Chisu a rememorat editia a zecea a Festivalului DaKINO, atunci cand Sala Palatului a devenit neincapatoare la proiectia lungmetrajului "Pisica alba, pisica neagra", de Emir Kusturica, apreciind ca traditia de a aduce lume multa si filme bune exista in ceea ce priveste evenimentul.

"Nu ma asteptam sa ajungem la 23 de editii si doresc sa marturisesc ca nu am ramas decat fondatorul acestui festival, in ultimii trei ani, altcineva s-a ocupat de el", a mai spus Dan Chisu, apreciind ca tot meritul ii apartine Mirunei Berescu.

Pe de alta parte, Dan Chisu a precizat ca majoritatea regizorilor care au format "noul val" al filmului romanesc au obtinut primele premii la DaKINO. "Anul trecut, la Cluj, la lansarea DVD-ului «Marfa si banii», Cristi Puiu si-a adus aminte ca, intr-una din serile de la DaKINO, am prezentat intr-o forma de nevizionat «Marfa si banii», iar, pentru ca presedinta Festivalului de la Cannes l-a vazut, asa a inceput drumul 'noului val', pentru ca a fost selectionat in acea seara la DaKINO", a afirmat Dan Chisu, citat de MEDIAFAX.

El a mai precizat ca aproape toate scurtmetrajele realizate de regizorii romani in perioada anilor 2000 veneau la DaKINO, "pentru ca nu exista pana acum 13 ani alt festival". "Asta era motivatia, nu pentru ca eram noi cei mai buni, eram singurii", a completat Dan Chisu.

Citeste si:
Cea mai nouă machetă Lego este acest Lamborghini Sian în mărime...
Cea mai nouă machetă Lego...

Lungmetrajul "Hotel Grand Budapest/ The Grand Budapest Hotel", de Wes Anderson, prezentat in premiera mondiala in deschiderea Festivalului International de Film de la Berlin, a fost cel care a inaugurat, miercuri seara, cea de-a 23-a editie a Festivalului DaKINO.

In acest context, criticul de film Irina Margareta Nistor a declarat ca regizorul Wes Anderson ar fi vrut sa fie la Bucuresti, dar a fost imposibil, acesta filmand la New York o noua productie. "A promis ca la urmatorul festival va fi aici si ca s-a gandit la Romania atunci cand a facut acest film, pentru ca stia cat de bune sunt echipele de filmare de aici", a spus aceasta.

Festivalul aduce pe marile ecrane si lungmetrajul "Snowpiercer", in care actorul roman Vlad Ivanov joaca alaturi de mari nume ale cinematografiei, precum Ed Haris, pelicula urmand sa fie proiectata la evenimentul de inchidere a celei de-a 23-a editii a Festivalului DaKINO, sambata, la CinemaPRO.

Citeste si:
Mesajul lui Dan Chișu, după decesul Cătălinei Isopescu
Dan Chișu, după decesul...

DaKINO se desfasoara de miercuri pana sambata, proiectiile din festival avand loc la Hollywood Multiplex Bucuresti Mall.

Cea de-a 23-a editie a festivalului este organizata de Fundatia DaKINO si Asociatia FAMart, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei (CNC) si al Primariei sectorului 3.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.