Un roman de Charlie Chaplin, singurul pe care renumitul actor l-a scris vreodata, a fost descoperit in Arhivele Cinematecii din Bologna, care l-a publicat pentru a marca implinirea a 100 de ani de la nasterea personajului Charlot.

Romanul "Footlights", prezentat marti seara, la Londra, a fost scris de regizorul si actorul britanic in 1948, cu patru ani inainte de marele succes inregistrat de filmul "Luminile rampei/ Limelight" (1952), al carui scenariu s-a inspirat din aceasta carte.

"Ramas inedit vreme de 60 de ani, pastrat in arhivele Fondului Chaplin", romanul a fost publicat in premiera, in limba engleza, de editura Cinematecii din Bologna, cu aprobarea familiei celebrului actor, precizeaza un comunicat de presa publicat pe site-ul institutiei italiene, scrie MEDIAFAX.

Charles Spencer Chaplin s-a nascut la Londra in 1889 intr-o familie saraca. Adolescent, a inceput sa joace in musicaluri, in cartierul londonez Soho, iar apoi a devenit actor de film.

Pe 2 februarie 1914, in urma cu un secol, in scurtmetrajul mut "Lupta pentru existenta/ Making a Living", primul sau film de cinema, Charlie Chaplin a interpretat pentru prima data personajul Charlot, care l-a facut celebru in lumea intreaga.

"Footlights", singura carte scrisa de Chaplin, spune povestea unei dansatoare si a unui clovn, care isi are fara indoiala originea in "scurta, dar decisiva intalnire dintre Chaplin si (coregraful rus) Nijinsky in 1916", potrivit biografului celebrului actor, David Robinson.

Romanul "emotioneaza prin vitalitatea sa, echilibrul sau narativ, libertatea sa" si printr-un stil literar apropiat de cel al lui Charles Dickens, mai ales in descrierile si studiul personajelor prezentate, se afirma in acelasi comunicat emis de Cinemateca din Bologna.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.