Radu Beligan va sarbatori cea de-a 95-a aniversare pe scena, in spectacolul "Egoistul", in care va juca pe 15 decembrie, la Teatrul National Bucuresti, unde publicul este invitat sa-l sarbatoreasca pe cel mai longeviv artist al scenei romanesti.

Radu Beligan implineste, pe 14 decembrie, 95 de ani.

"La o varsta la care cei mai multi dintre noi nici nu indraznesc sa viseze, cel mai mare si mai iubit actor roman regizeaza, conferentiaza, publica, acorda interviuri si, mai ales, joaca", se spune pe site-ul Teatrului National Bucuresti, transmite MEDIAFAX.

Astfel, Radu Beligan va juca si pe 15 decembrie, de la ora 19.00, pe scena Salii Studio a Teatrului National Bucuresti, in spectacolul "Egoistul" de Jean Anouilh, care a cunoscut un indelungat si constant succes la public.

Dupa incheierea spectacolului, TNB il va omagia, in prezenta publicului, pe Radu Beligan, "a carui personalitate unica, opera artistica si longevitate se confunda cu istoria teatrului romanesc".

"Va fi o sarbatoare dedicata uneia dintre valorile autentice ale culturii romane, recunoscute si pretuite si peste hotare", spune TNB, invitand publicul sa vina la acest spectacol pentru a-i ura "La Multi Ani!" lui Radu Beligan.

Radu Beligan, unul dintre cei mai longevivi si iubiti actori al scenei teatrale romanesti, imparte de peste 70 de ani bucurii, emotii si sentimente tuturor celor care umplu cu entuziasm salile de spectacole.

Radu Beligan, nascut pe 14 decembrie 1918, are o bogata activitate in teatru, film, televiziune si radio. El a interpretat roluri celebre, in mari capodopere ale dramaturgiei romane si universale, piese semnate, printre altii, de Ion Luca Caragiale, Barbu Stefanescu Delavrancea, Camil Petrescu, Tudor Musatescu, Mihail Sebastian, William Shakespeare, Carlo Goldoni, Nicolai Vasilievici Gogol, Anton Cehov, George Bernard Shaw, Maxim Gorki, Albert Camus, Eugen Ionescu, Jean Anouilh etc. Totodata, el este cunoscut publicului roman in calitate de regizor al unor spectacole precum "Egoistul" de Jean Anouilh, "O scrisoare pierduta" de I. L. Caragiale, "Doctor fara voie" de J. B. P. Molière, "Straini in noapte" de Eric Assous.

Citeste si:
Laura Bretan, Dora Gaitanovici, Cristina Lupu si Jurjak vor cânta...
Laura Bretan, Dora...

Radu Beligan a fost director al Teatrului de Comedie din Bucuresti, intre anii 1961 si 1969, si director al Teatrului National Bucuresti, intre 1969 si 1990. Totodata, a fost profesor la Institutul de Teatru si Film, intre 1950 si 1965, si a fost ales membru de onoare al Academiei Romane in 2004, in semn de recunoastere a activitatii sale in domeniul artei.

A fost decorat, printre altele, cu Ordinul "Serviciul Credincios" in grad de Mare Ofiter, Ordinul Drapelul Iugoslav cu steaua de aur si colan si Ordinul National al Legiunii de Onoare in grad de Ofiter, din partea Frantei. Este Doctor Honoris Causa al Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica "I. L. Caragiale" din Bucuresti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.