Elie Wiesel, nascut in Romania, a primit, luni, la New York Medalia Prezidentiala din partea presedintelui israelian Shimon Peres, pentru "contributia sa unica la memoria Holocaustului" si pentru faptele sale care si-au pus amprenta asupra omenirii.

"Este o mare onoare si un privilegiu pentru mine sa va acord Medalia Prezidentiala. Holocaustul ne-a invatat ca uciderea nu se face doar cu arme, ci si prin apatie, iar dumneavoastra Elie, salvati lumea de apatie. Dumneavoastra fluturati steagul umanitatii, prevenind varsarea de sange si sfidand rasismul si antisemitismul, precum si preintampinand razboiul. Dumneavoastra personal ati trecut prin cele mai atroce orori ale umanitatii si, ca supravietuitor al Holocaustului, ati ales sa va dedicati viata transmiterii mesajului - sa nu se mai intample niciodata", a declarat Peres, scrie MEIDAFAX.

"Sunt complet coplesit. Israelul este in centrul vietii mele si chiar daca nu traiesc in Israel, Israelul traieste in interiorul meu", a raspuns Wiesel.

Medalia Prezidentiala este cea mai inalta distinctie civila acordata in Israel si i-a fost oferita si presedintelui american Barack Obama in timpul vizitei sale in aceasta tara.

Elie Wiesel, care s-a nascut in Romania, a fost trimis la Auschwitz impreuna cu familia sa, in 1944, iar acolo a supravietuit atrocitatilor Holocaustului. Dupa ce a emigrat in Statele Unite, el s-a implicat in mentinerea vie a mostenirii Holocaustului si a devenit o figura recunoscuta in acest domeniu.

Wiesel a incurajat si alti supravietuitori ai Holocaustului sa isi spuna povestile, el insusi publicand peste 40 de carti. In 1986, el a primit premiul Nobel pentru Pace pentru munca sa in calitate de presedinte al Comisiei prezidentiale pentru Holocaust.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.