Scriitorii James McBride si George Packer au fost recompensati, miercuri, la New York, cu National Book Awards, unul dintre cele mai prestigioase premii literare din Statele Unite, in cadrul unei gale unde E.L. Doctorow si Maya Angelou au primit distinctii onorifice.

James McBride a primit premiul Fundatiei National Book pe 2013 la categoria opere de fictiune, pentru romanul "The Good Lord Bird", o explorare a identitatii si a supravietuirii in perioada sclaviei americane.

Romanul castigator a fost ales dintr-o lista scurta de cinci autori, care a inclus scriitorii Rachel Kushner, Thomas Pynchon (care a castigat National Book Award in 1974 cu romanul "Curcubeul gravitatiei/ Gravity's Rainbow" - Polirom, 2010), Jhumpa Lahiri si George Saunders.

"Nu am pregatit un discurs. Nu am crezut ca voi fi aici in aceasta seara. Este desigur foarte placut", a declarat James McBride.

George Packer a castigat National Book Award la categoria non-fictiune pentru volumul "The Unwinding: An Inner History of the New America", o istorie a Statelor Unite ale Americii care acopera intervalul 1978 - 2012, narata de americani, in diferite momente ale vietii, scrie MEDIAFAX.

Retail jobs

Jurnalistul, romancierul si dramaturgul George Packer a concurat intr-o categorie dominata de lucrari de istorie, scrise de Wendy Lower, Jill Lepore, Alan Taylor si Lawrence Wright.

"Este o onoare incredibila. Ma simt foarte norocos ca am primit acest premiu", a spus George Packer dupa ce i s-a inmanat premiul National Book Awards, ajuns anul acesta la a 64-a editie.

Mary Szybist a castigat premiul pentru poezie cu volumul "Incarnadine", iar Cynthia Kadohata a fost premiata la categoria literatura pentru copii si tineri, cu volumul "The Thing About Luck".

Fiecare castigator a primit, pe langa statueta de bronz, un premiul de 10.000 de dolari.

E.L. Doctorow, autorul romanului "Ragtime" (tradus in limba romana de Antoaneta Ralian), a primit Medalia pentru Contributia la Literatura americana, acordata pentru intreaga opera, scrisa intr-un interval de peste cinci decenii, dupa ce a castigat acest premiu la categoria fictiune in 1986, pentru romanul "World's Fair".

Citeste si:
Fulvia Bogaciu a devenit imaginea știrilor Metropola TV....
Fulvia Bogaciu a devenit...

Maya Angelou, autoarea autobiografiei "I Know Why the Caged Bird Sings", devenita un clasic al literaturii americane, a primit un premiu pentru servicii remarcabile aduse comunitatii literare din America.

Finalistii celor patru categorii au fost alesi din 1432 de volume publicate, dintre care 408 opere de fictiune si 517 opere de non-fictiune.

Printre castigatorii din anii precedenti se numara Joan Didion, Elmore Leonard, Norman Mailer, John Updike, Philip Roth si Ralph Ellison.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.