Lungmetrajul "La limita de jos a cerului", regizat de Igor Cobileanski, a castigat, sambata seara, premiul Federatiei Internationale a Criticilor (FIPRESCI) la Festivalul International de Film de la Cottbus, Germania, care se desfasoara intre 5 si 10 noiembrie, potrivit site-ului evenimentului.

Filmul "La limita de jos a cerului" este o coproductie Romania/ Moldova si a fost prezentat in competitia oficiala a celei de-a 23-a editii a Festivalului International de Film de la Cottbus.

"Juriul FIPRESCI doreste sa recompenseze remarcabila realizare a unui regizor debutant care provine din una dintre cele mai sarace tari din Europa, o tara care pana de curand nu avea o existenta independenta si care nu avea o traditie cinematografica semnificativa. «La limita de jos a cerului» prezinta o viziune bine inchegata despre viata dintr-un orasel de provincie din Moldova. Spune o poveste simpla - incercarea unui tanar de a se conforma realitatii dure a capitalismului - cu mare subtilitate si atentie la detalii. Evita cliseele cinema-ului post-sovietic si refuza sa se complaca in autocompatimire. Personajele sale, perfect autonome, sunt descrise cu realism, compasiune si, ocazional, cu umor, oferind astfel acestui film puterea unei parabole", se afirma in comunicatul de presa al organizatorilor festivalului.

Viorel (Igor Babiac) este un traficant marunt de droguri care traieste intr-un orasel uitat de lume din Republica Moldova. Cel mai bun prieten al sau (Sergiu Voloc) il taraste dupa el in visul lui nebun de a zbura cu un deltaplan stricat, mama sa il bate la cap sa isi gaseasca un serviciu, iar femeia pe care o iubeste (Ela Ionescu) urmeaza sa plece cu iubitul care trebuie sa iasa din arest preventiv. Viorel decide sa isi schimbe viata in bine, insa realizeaza curand ca binele e o chestiune relativa.

Filmarile au avut loc in Republica Moldova, timp de 35 de zile, iar postproductia a fost realizata la Bucuresti. Scenariul este semnat de Igor Cobileanski si Corneliu Porumboiu.

Filmul "O umbra de nor" de Radu Jude este castigatorul celei de-a XXI-a editii a Festivalului International de Film de Scurtmetraj ALTER-NATIVE, care se incheie duminica la Targu Mures.

Citeste si:
Stil ecvestru la Karpatia Horse Show: clasic chic! Ce premii poti...
Stil ecvestru la Karpatia...

De asemenea, in cadrul ceremoniei de sambata seara, pelicula "Camera 606" (regia Peter Volkart, Elvetia) a primit premiul oferit de Consulatul General al Ungariei din Miercurea Ciuc, "Pastila fericirii" (Felmeri Cecília, Romania) a castigat Premiul televiziunii Erdely TV, "Welkom" (Pablo Munoz Gomez, Belgia) - Premiul Ministerului Culturii, iar "Strada lui Raffael" (Alessandro Falco, Italia) - Premiul oferit de municipiul Targu Mures.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.