Cineastul japonez Hayao Miyazaki, regizorul unor filme de animatie foarte apreciate, precum pelicula "Spirited Away", recompensata cu premiul Oscar, se retrage din cinematografie dupa o cariera de cinci decenii, a anuntat compania sa de productie, duminica, la Festivalul de Film de la Venetia.

"Saptamana viitoare, Miyazaki va tine o conferinta de presa la Tokyo, prin care isi va anunta retragerea din activitate", a declarat Koji Hoshino, directorul companiei de productie Studio Ghibli, infiintata alaturi de Miyazaki, duminica, intr-o conferinta de presa organizata la Venetia, informeaza MEDIAFAX.

Koji Hoshino nu a oferit explicatii suplimentare despre motivele din spatele deciziei luate de Hayao Miyazaki, supranumit "Walt Disney al Japoniei".

"Nu pot sa raspund intrebarilor voastre, pentru ca va exista o conferinta de presa oficiala despre acest subiect. El (Miyazaki) doreste sa isi ia la revedere de la voi toti, din tot sufletul sau", a adaugat Hoshino.

Hayao Miyazaki a regizat 11 lungmetraje. Printre cele mai cunoscute filme ale sale se afla peliculele "Future Boy Conan", "Nausicaa/ Kaze no tani no Naushika" si "Lupin III. - Castelul lui Cagliostro/ Rupan sansei: Kariosutoro no shiro". Filmul sau din 1997 "Printesa Mononoke" a primit echivalentul japonez al premiului Oscar pentru cel mai bun film si a fost unul dintre filmele japoneze cu cele mai mari incasari pe piata nipona in acea epoca.

"Calatoria lui Chihiro/ Spirited Away" a castigat Oscarul pentru cel mai bun film de animatie in 2002 si s-a bucurat de mare succes pe plan international.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.