Cinci sute de muzicieni, printre care se afla Charles Aznavour, Ennio Morricone si Marianne Faithfull, au semnat o petitie lansata in Franta pentru apararea exceptiei culturale in cadrul apropiatelor negocieri comerciale dintre Uniunea Europeana (UE) si Statele Unite ale Americii.

Petitia, initiata de Societatea franceza a textierilor, compozitorilor si editorilor muzicali (SACEM), a fost semnata si de Francis Cabrel, Julien Clerc, Renaud, Paolo Conte si celebrul Jean-Michel Jarre.

"Este vorba de o miza majora si de o lupta pozitiva, pentru care suntem mandri ca am obtinut sprijinul marilor creatori francezi si internationali, din toate genurile muzicale si din toate generatiile", a declarat Jean-Noël Tronc, directorul SACEM.

In cadrul acordului de liber schimb dintre Statele Unite si Uniunea Europeana, "riscul de a vedea cultura considerata ca orice alta marfa si-a facut reaparitia", au alertat semnatarii petitiei, scrie MEDIAFAX.

Comisia Europeana, cu exceptia a trei comisari, a decis intr-adevar sa integreze serviciile culturale si audiovizuale in mandatul ei de negociere din timpul discutiilor comerciale care vor debuta in aceasta vara, in conditiile in care aceste doua sectoare sunt in mod traditional excluse.

"Creatorii de muzica refuza cu tarie sa accepte acest pas facut inapoi si se mobilizeaza pentru ca sefii de state si de guverne europeni sa se pronunte, pe 14 iunie, pentru excluderea definitiva a serviciilor audiovizuale si culturale din aceste negocieri transatlantice", se afirma in textul petitiei.

Marti, o delegatie alcatuita din reprezentanti ai cinematografiei, condusa de regizorul roman Cristian Mungiu, recompensat cu trofeul Palme d'Or la Cannes in 2007, si actrita franceza Bérénice Béjo, va fi primita de presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso si va pleda cauza exceptiei culturale europeane.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.