Romania este prezenta pentru a patra oara consecutiv la Festivalul de Arhitectura din Londra (LFA), cea mai ampla manifestare de gen din Marea Britanie, dedicata anual celor mai interesante proiecte internationale de arhitectura, design si urbanism din peste 40 de tari.

La aceasta editie, participarea romaneasca are doua componente: proiectul de remodelare a Universitatii de Arta din Bucuresti, prezentat cu o macheta in expozitia "Atlas of the Unbuilt World" de la Bartlett School of Architecture, desfasurata intre 7 si 20 iunie, si expozitia "Arhitecti romani creatori de patrimoniu cultural national", care se va deschide pe 10 iunie in galeria "Brancusi" de la sediul Institutului Cultural Roman (ICR) din Londra, potrivit MEDIAFAX.

Biroul de arhitectura ADN din Bucuresti prezinta in cadrul expozitiei "Atlas of the Unbuilt World" macheta proiectului castigator de extindere si remodelare functionala a Universitatii de Arte din Capitala. Proiectul propune o rezolvare originala pentru cladirea Casei Scarlat-Ghica (1864), sediul uneia dintre institutiile traditionale de educatie ale capitalei si un reper cu o istorie semnificativa a restaurarii si consolidarii. Membrii biroului ADN sunt Andrei Serbescu, Adrian Untaru si Bogdan Bradateanu, specializati in proiecte rezidentiale, publice si de urbanism, cu numeroase participari in competitii internationale. Expozitia de la Bartlett School of Architecture este realizata de British Council, iar curatorul expozitiei este Rob Gregory, director al Centrului de Arhitectura din Bristol si editor al revistei Architecture Review.

Realizata de Cristina Olga Gociman si Viorica Curea, expozitia de la ICR Londra prezinta prin imagini si text parcursul spatiului construit romanesc intre 1869 si 1989, incluzand creatii de referinta din aria Neoromanescului, Art-Deco-ului si Modernismului romanesc. Valoarea istorica, estetica si culturala a acestui patrimoniu architectural este reflectata de nume precum Ion Mincu - creatorul stilului Neo-romanesc, I.D. Berindei - promotorul tendintelor romantice si Art Nouveau, Horia Creanga si Marcel Iancu - exponentii arhitecturii moderniste, alaturi de G. M. Cantacuzino - autorul elegantelor vile Bellona si Aviana de la Eforie, printre alte capodopere din centrul Bucurestiului. Expozitia a deschis in 2012 Bienala Nationala de Arhitectura din Bucuresti, marcand 120 de ani de existenta a Uniunii Arhitectilor din Romania si a educatiei universitare de specialitate.

Citeste si:
Massif free your wild side
Massif free your wild side

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.