Saptamana Internationala a Muzicii Noi, un eveniment care se desfasoara intre 25 si 31 mai in Capitala si in mai multe orase din tara, debuteaza sambata, la 19.00, la Opera Nationala Bucuresti cu spectacolul "O scrisoare pierduta", de Dan Dediu.

Cel mai important festival din Romania dedicat muzicii actuale, aflat la a 23-a editie, va continua luni, de la ora 19.00, pe aceeasi scena, cu premiera absoluta a operei trans-realiste "Visatorul trezit", de Mihaela Vosganian, o productie a Teatrului National de Opereta "Ion Dacian", realizata in coproductie cu Opera Nationala Bucuresti si cu sprijinul ARFA - Asociatia Romana a Femeilor in Arta.

La o jumatate de an de la premiera spectacolului "O scrisoare pierduta", Dan Dediu, autor a 147 de lucrari din toate genurile muzicale, a spus ca acest spectacol al Operei Nationale Bucuresti se bucura in continuare de un mare succes: "Am vazut tineri si batrani distrandu-se de minune la umorul muzicii sau la poantele regiei. Faptul ca s-a aplaudat in picioare la finalul mai multor reprezentatii spune mult despre euforia creata in randul publicului. Interpretii sunt minunati, rolurile au prins contur si profunzime, fiind deja invatate si pe dinafara si pe «dinauntru», orchestra si corul canta cu mult suflet si, nu de putine ori, mi-am auzit franturi din arii fluierate prin culisele operei de catre muzicieni si angajati ai administratiei".

Opera trans-realista in sapte tablouri, "Visatorul trezit" este un spectacol gandit de autoarea Mihaela Vosganian pentru un ansamblu de solisti, actori papusari, grup vocal, orchestra si dansatori, incluzand momente de ilustratie video, dans si sunete procesate. Acesta vizeaza deschiderea unei orientari pe care autoarea o denumeste trans-realism arhetipal, noua viziune estetica si spirituala ce isi propune, pe de o parte, sa recupereze functiile arhetipale ale artei (functia ritualica, cathartica, extatica sau de vindecare), iar pe de alta parte, sa exprime o forma noua a suprarealului - "trans-realul", rezultata din extinderea constiintei prin tehnici spirituale de visare. Astfel, conceputa ca un demers sincretic - muzica/ dans/ scenografie/ video, in etapa actuala de concert-spectacol -, "Visatorul trezit" este o opera trans-realista ce traverseaza, in cele opt sectiuni (prolog si sapte tablouri), teritorii de expansiune dimensionala, inspirate din experientele spirituale ale autoarei.

Citeste si:
Massif free your wild side
Massif free your wild side

Biletele pentru spectacolul "O scrisoare pierduta" sunt disponibile la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti si online, pe www.tickets.operanb.ro.

Biletele pentru spectacolul "Visatorul trezit" sunt disponibile la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti, in reteaua eventim.ro si in magazinele partenere (Vodafone, Domo, Germanos, Orange). Pentru elevi si studenti intrarea este libera.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.