LifeStar 19 Mai 2013 10:23
 Cristian Mungiu a declarat ca realizatorii TV care l-au parodiat s-au folosit de "stereotipuri ce nu pot fi anulate cu drepturi la replica".

"Oricat de neinspirate pot fi asemenea comentarii la adresa noastra ca romani, cred ca e preferabil sa nu cadem in acelasi pacat de a generaliza: nu e cazul sa consideram ca francezii - in general - ne detesta sau ne nedreptatesc: prezenta mea in juriul Festivalului de la Cannes, distinctia pe care urmeaza sa o primesc in zilele urmatoare din partea statului francez si, nu in ultimul rand, faptul ca filmele mele sunt, totodata, difuzate de Canal+ demonstreaza contrariul", a raspuns Cristian Mungiu solicitarii MEDIAFAX de a comenta faptul ca el si Steven Spielberg au fost parodiati intr-o emisiune de satira.

"E vorba doar de folosirea intr-o emisiune de umor a unui stereotip despre romani – stereotip care nu ne face placere - si cinste -, dar pe care nu il putem anula cu drepturi la replica. Daca ne afecteaza asa de mult ce cred altii despre noi, ar trebui sa ne concentram mai degraba asupra continutului - asupra a ce avem de facut incat asemenea stereotipuri sa nu mai aiba obiect. Cred ca cineastii - si artistii romani in general - au contribuit substantial in anii din urma la echilibrarea balantei in privinta stirilor despre Romania -, insa cum nici bunele, nici relele nu sunt pe deplin individuale sau colective - trebuie sa incercam fiecare dintre noi sa schimbam imaginea pe care o generam in ansamblu - si sa rezolvam problemele punctuale care sunt in responsabilitatea noastra", a comentat cineastul.

De asemenea, regizorul ne sfatuieste sa "avem grija cum comunicam public despre asemenea incidente" deoarece exista riscul ca prin promovarea lor sa provocam un "prejudiciu si mai mare decat a provocat incidentul insusi".

Ambasadorul Frantei la Bucuresti, Philippe Gustin, spune, referitor la parodierea regizorului Cristian Mungiu in emisiunea franceza "Les Guignols de l'Info", ca "asimilarea" acestuia cu un cersetor este "complet deplasata", precizand ca il cunoaste pe Mungiu si il apreciaza "enorm".

"Se intampla sa-l cunosc personal pe Cristian Mungiu, pe care-l apreciez enorm. Este un regizor foarte talentat, recunoscut in Romania, recunoscut in Franta si recunoscut de Festivalul de la Cannes. Consider ca asimilarea lui cu un cersetor este complet deplasata si, dincolo de aceasta luare de pozitie deplasata, cred ca trebuie sa fim constienti si sa lucram pentru o mai buna imagine a Romaniei in Franta. Acesta este unul dintre lucrurile pe care incerc sa le fac in fiecare zi", a afirmat Philippe Gustin.

Citeste si:
Secțiile de votare din România, deschise pentru prezidențialele din...
Secțiile de votare din...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.