Lungmetrajul "Inghititorul de sabii", de Alexa Visarion, considerat unul dintre filmele de referinta ale anilor 1980, va fi proiectat in premiera in Marea Britanie, joi, la sediul Institutului Cultural Roman (ICR) de la Londra.

Filmul prezinta viata unui fost artist de circ care isi castiga existenta din prezentarea in sate si orase a unui numar de senzatie intitulat "Inghititorul de sabii". Cu toate ca este sarac, el infiaza un copil, fiind impresionat de moartea tatalui acestuia. Intre timp, continua sa isi prezinte numarul, avand si grija de baiat. Asprimea vietii va transforma numarul de succes al inghitirii sabiilor intr-un sfarsit dramatic pentru batranul artist de circ, scrie MEDIAFAX.

In distributia filmului sunt actorii Mircea Albulescu, Leopoldina Balanuta, George Constantin, Stefan Iordache, Mitica Popescu si Victor Rebengiuc.

Adaptare dupa nuvelele "Moartea inghititorului de sabii" si "Revolta in port", de Alexandru Sahia, si schita "Vine doamna si domnul general", de Gheorghe Braescu, intriga urmareste povestile conexe a trei personaje pentru care nu mai exista prezent sau viitor. Pentru ei, trecutul este tot ce le-a mai ramas.

Celebrul regizor de teatru si film Alexa Visarion este profesor universitar doctor, sef al catedrei de masterat si studii doctorale de la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica "I. L. Caragiale" din Bucuresti. A absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica in anul 1971, la clasa lui Radu Penciulescu. A montat peste 100 de piese de teatru pe scenele din Romania si din strainatate, printre care pot fi amintite "D'ale carnavalului", la Teatrul Lindabauer din Reykjavik, Islanda, "O noapte furtunoasa", la Teatrul Giulesti si la Teatrul de Arta din Moscova. A regizat numeroase filme, precum "Napasta", "Inainte de tacere", "Punct si de la capat", "Vinovatul" si "Luna verde".

Este laureat al premiului "Aristizza Romanescu", acordat de Academia Romana pentru intreaga creatie teatrala si cinematografica si al premiului UNITER pentru intreaga activitate.

Citeste si:
„Război Civil” iminent la cinema, din 12 aprilie
„Război Civil” iminent la...

Cinemateca Romaneasca se inscrie in programele permanente menite sa transforme sediul ICR intr-una dintre destinatiile de film de mare audienta din Londra. Proiectul este organizat in parteneriat cu Centrul National al Cinematografiei din Bucuresti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.