Sute de pacienți, inclusiv zeci de bebeluși, au rămas captivi în spitalul Al-Shifa, cel mai mare din Fâșia Gaza, în timp ce trupele israeliene și militanții Hamas duc lupte grele în afara acestuia. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a descris Al-Shifa ca fiind „aproape un cimitir”, notează și BBC. Dar ce se întâmplă acolo de fapt și de ce? Israelienii și palestinienii își pasează vina.

Război Israel - Hamas: ce se întâmplă de fapt la spitalul Al-Shifa

Spitalul Dar Al-Shifa (Casa Vindecării), unitate medicală din nordul Gazei, este situată la aproape 500 de metri de coastă și în apropierea unei artere rutiere majore, ce cuprintre între 600 și 900 de paturi. De la începutul războiului Israel-Hamas, Al-Shifa a devenit un adăpost pentru cei care au fugit din calea bombardamentelor.

Israelul susține că Hamas și-a construit buncăre și tuneluri sub spital, folosind clădirea, pacienții și personalul medical drept un scut împotriva operațiunilor militare. Oficialii au mai transmis că, după atacurile teroriștilor asupra Israelului, în care au murit aproximativ 1.200 de israelieni, liderii de rang înalt ai Hamas s-au ascuns într-un „complex de comandă” sub spital, potrivit The Guardian.

Există dovezi pentru afirmațiile Israelului?

La o conferință de presă recentă, IDF a prezentat o fotografie prin satelit a spitalului, pe care erau însemnate elemente de „comandă” militară. În urma unui interogatoriu, un militant capturat luna precedentă a descris modul în care Hamas „s-a ascuns în spitale”. Israelul a prezentat și alte dovezi care arată tunelurile construite în apropierea sau sub alte spitale din Gaza.

Hamas a negat afirmațiile IDF, susținând că reprezintă doar o propagandă folosită pentru a justifica atacurile asupra unităților medicale. Dr. Ghassan Abu-Sittah, un medic britanic care lucrează la al-Shifa, a descris afirmația israeliană drept o „scuză ciudată”. Human Rights Watch a declarat că nu poate corobora acuzațiile Tel Avivului.

Citeste si:
Care este starea de sănătate a Mioarei Roman, după externarea din...
Care este starea de sănătate...

Armata israeliană promite că va deschide coridoare umanitare

Mii de oameni au reușit să fugă până acum din Al-Shifa, iar oficialii din Sănătate spun că pacienții rămași sunt condamnați la moarte din cauza penuriei de energie pe fondul luptei intense dintre trupele israeliene și Hamas. Echipamentele medicale nu pot funcționa fără combustibil.

Cel puțin 32 de pacienți, între care 7 bebeluși prematuri, au murit în ultimele trei zile, a transmis Ministerul Sănătății din Fâșia Gaza, condus de Hamas.

În spitalul Al-Shifa sunt internați, în prezent, între 600 și 650 de pacienți internați, cât și între 200 și 500 de cadre medicale și aproape 1.500 de persoane strămutate adăpostite acolo, a anunțat OMS, duminică.

Israelul promite că va deschide coridoare umanitare pentru ca oamenii prinși în mijlocul conflictului să se deplaseze spre sud, dar oficialii palestinieni din interiorul Al-Shifa au spus că unitatea este înconjurată de lupte intense, iar lunetiștii israelieni sunt pretutindeni.

Citeste si:
Israel anunță că eliberarea celor 50 de ostatici din Fâșia Gaza...
Israel anunță că eliberarea...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 14 Noiembrie 2023 - 01 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.