Cel mai mare spital din Gaza a încetat să mai funcţioneze şi decesele în rândul pacienţilor sunt în creştere, a transmis șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în vreme ce asaltul israelian continuă în fâșia controlată de Hamas. Mai mulţi bebeluşi din al-Shifa au murit, IDF acuză Hamas că a blocat ajutorul oferit

Spitalele din nordul enclavei palestiniene, inclusiv complexul al-Shifa, sunt blocate de armata israeliană și abia reușesc să aibă grijă de cei din interior, cu trei nou-născuți morți și alții expuși riscului întreruperii curentului electric pe fondul luptelor intense din apropiere, a transmis personalul medical.

Israelul a afirmat că unitatea medicală adăpostește militanți palestinieni ai Hamas care au lansat atacuri mortale în sudul Israelului pe 7 octombrie și că gruparea are centre de comandă sub și în apropierea spitalelor.

OMS a reuşit să vorbească cu profesionişti din domeniul sănătăţii de la al-Shifa, care au descris situaţia drept „îngrozitoare şi periculoasă”, cu focuri de armă şi bombardamente constante ce exacerbează situaţia deja critică, a declarat directorul general Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

„În mod tragic, numărul deceselor pacienţilor a crescut semnificativ”, a spus el într-o postare pe X, reţea cunoscută anterior sub numele de Twitter, adăugând că al-Shifa „nu mai funcţionează ca un spital”.

Tedros s-a alăturat altor oficiali de rang înalt ai Naţiunilor Unite solicitând încetarea imediată a focului. „Lumea nu poate rămâne tăcută în timp ce spitalele, care ar trebui să fie refugii sigure, sunt transformate în scene de moarte, devastare şi disperare”, a spus el.

Joko Widodo, președintele Indoneziei, a cerut și încetarea focului înainte de a se întâlni luni la Washington cu omologul său american Joe Biden.

„O încetare a focului trebuie implementată în curând, trebuie de asemenea să accelerăm şi să creştem cantitatea de ajutor umanitar şi trebuie să începem negocierile de pace”, a declarat Widodo într-un video înregistrat după ce a participat la un summit al Organizaţiei Cooperării Islamice (OCI) la Riad.

Citeste si:
Care este starea de sănătate a Mioarei Roman, după externarea din...
Care este starea de sănătate...

El a subliniat că lumea pare „neputincioasă” în fața suferinței palestinienilor. Summitul comun extraordinar islamo-arab a cerut de asemenea Curții Penale Internaționale să investigheze „crimele de război și crimele împotriva umanității pe care Israelul le comite” în teritoriile palestiniene.

Israelul afirmă că încearcă să îi elibereze pe cei peste 200 de ostatici luați de militanții Hamas la 7 octombrie și că spitalele ar trebui evacuate.

UE a condamnat gruparea Haams că folosește „spitale și civili ca scuturi umane” în Fâșia Gaza, îndemnând totodată Israelul să dea dovadă de „reținere maximă” pentru a proteja civilii.

„Aceste ostilităţi afectează grav spitalele şi au consecinţe îngrozitoare asupra civililor şi personalului medical”, a declarat duminică şeful pentru politică externă al Uniunii Europene Josep Borrell într-un comunicat emis în numele blocului celor 27 de naţiuni.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe Jake Sullivan a spus că Hamas foloseşte spitale şi alte facilităţi civile pentru a găzdui luptători şi arme, ceea ce este o încălcare a legilor războiului.

„Statele Unite nu vor să vadă lupte cu arme în spitalele unde care oameni nevinovaţi, pacienţi care primesc îngrijiri medicale, sunt prinşi în focul luptelor şi am avut consultări active cu Forţele de Apărare ale Israelului în acest sens”, a declarat Sullivan pentru CBS News.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 13 Noiembrie 2023 - 10 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.