Finlanda trăiește o zi istorică. Marți, Finlanda devine oficial stat membru NATO. La mai puțin de un an de la depunerea cererii de aderare, Finlanda devine al 31-le stat membru în Organizația Tratatului Atlanticului de Nord.

Finlanda devine membru NATO

Istoria Finlandei capătă o nouă zi importantă. Marți, 4 aprilie 2023, Finlanda devine în mod oficial stat membru al NATO. Decizia de a accepta cererea Finlandei a fost luată în urma unui proces rapid de aderare, care a început în luna mai 2022. Finlanda și Suedia au decis să adere la NATO după ce Rusia a atacat întreaga Ucraina.

Zeci de ani, Finlanda și Suedia s-au abținut de a adera la NATO, până în momentul în care nu au simțit amenințare și frică din partea Rusiei. Săptămâna trecută, Turcia a fost ultima țară care a ratificat cererea Finlandei. În schimb, Suedia nu a primit încă aprobarea de a intra în NATO, deoarece și Ankara, și Budapesta s-au opus.

Autoritățile de la Moscova nu s-au bucurat după ce au aflat că Finlanda devine membru NATO. Rusia a atenționat Finlanda și Suedia încă de la început când și-au manifestat intenția de a adera la NATO. Anterior, Kremlinul a amenințat direct Finlanda și Suedia să nu intre în NATO deoarece vor urma consecințe. Rusia nu a ezitat niciodată să își exprime nemulțumirea legată de aderarea statelor scandinave la NATO. Anterior, Moscova a anunțat că va întări dispozitivul de trupe de la granița finlandeză, în cazul în care NATO trimite militari pe teritoriul Finlandei.

„Aceasta este cu adevărat o zi istorică. Este o zi grozavă pentru alianță”, a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, înaintea ceremoniei.

Steagul Finlandei va fi ridicat în fața sediului NATO

După ce în februarie 2022, Rusia a atacat teritoriul Ucrainei și a declanșat un război care se desfășoară și până în ziua de astăzi, Finlanda și Suedia și-au dorit să se asigure mai mult în cazul în care Rusia ar decide să nu se oprească doar la Ucraina. De aceea, cele două state scandinave au decis să adere la NATO pentru a avea parte de protecția colectivă.

În mai 2022, Suedia și Finlanda au decis să adere în mod oficial la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, însă cererea Suediei a fost blocată de membrii NATO Turcia și Ungaria. Săptămâna trecută, ambele țări și-au dat acordul pentru aplicația Finlandei, iar ultimul pas în acest întreg proces este când ministrul de externe Pekka Haavisto înmânează documentul de accedere către oficialii guvernamentali americani la Bruxelles.

Citeste si:
Klaus Iohannis susține Finlanda în procesul de aderare la NATO
Klaus Iohannis susține...

Steagul Finlandei va fi ridicat în fața sediului NATO împreună cu cele alte 30 de steaguri ale altor state membre ale organizației înainte de reuniunea miniștrilor de externe NATO.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 4 Aprilie 2023 - 03 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.