Șeful diplomației din Rusia, Serghei Lavrov, a declarat că Rusia se va vedea nevoită să ia „măsurile corespunzătoare” la granița cu Finlanda în cazul în care aceasta va deveni stat membru NATO.

Rusia tună și fulgeră. Ce amenințări a lansat la adresa Finlandei

În luna mai 2022, Finlanda și Suedia au cerut în mod oficial să adere la NATO. Cele două state au fost de acord să renunțe la neutralitatea lor de atâția ani. Statele scandinave au fost influențate de invazia rusă pe teritoriul Ucrainei, care a lansat un război dur. Miniștrii de Externe de la Helsinki și Stockholm au semnat la data de 5 iulie protocoalele de aderare la NATO. Momentan, intrarea celor două țări în NATO este blocată de Turcia, care cere extrădarea a zeci de persoane pe care regimul de la Ankara le cataloghează drept „teroriști”.

În cadrul unei conferințe de presă, Serghei Lavrov a afirmat despre Finlanda că ani de zile a fost un „model” de relații prietenoase, însă aceasta și-a schimbat „rapid” retorica față de Moscova. Lavrov este indignat de decizia Finlandei și spune că în cazul în care Finlanda va fi acceptată în NATO, Rusia va fi nevoită să ia „măsurile potrivite la granițele noastre”. Cele două țări au o graniță comună de 1.300 de kilometri.

Oficialii din Rusia s-au opus încă de la început când cele două țări și-au anunțat intențiile de a adera la NATO. Autoritățile de la Moscova au amenințat cele două state scandinave în fel și chip cu scopul de a le intimida și de a renunța la aderarea în blocul NATO.

Ce spune Putin despre aderarea Finlandei și a Suediei la NATO

La sfârșitul lunii iunie 2022, după procesul de aderare la Alianța Nord-Atlantică a Finlandei și Suediei, președintele rus Vladimir Putin a delcrata că nu ar avea nicio problemă cu decizia lor de a face parte din blocul NATO.

„Nu avem probleme cu Suedia și Finlanda, așa cum avem cu Ucraina. Dacă Finlanda și Suedia vor, lăsați-le să se alăture. Este treaba lor, se pot alătura oriunde doresc", a spus el în timpul unei vizite oficiale pe care a efectuat-o în Turkmenistan.

Citeste si:
Serghei Lavrov, amenințări la adresa R. Moldova: „Ar putea avea...
Serghei Lavrov, amenințări la...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 18 Ianuarie 2023 - 01 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.