Președintele Klaus Iohannis a declarat că România este gata să susțină Finlanda în procesul de aderare la NATO. Președintele și prim-ministrul Finlandei au decis să facă pasul cel mare spre alianța NATO.

Iohannis susține Finlanda în aderarea la NATO

Klaus Iohannis a scris un mesaj de încurajare pe pagina sa de Twitter cu privire la decizia Finlandei de a adera la NATO. Șeful statului a afirmat că România va susține decizia Finlandei.

"Salut declaraţia comună a preşedintelui Finlandei Sauli Niinistö şi a prim-ministrului Marin Sanna cu privire la aderarea la NATO a Finlandei. România este un susţinător ferm al politicii uşilor deschise a NATO şi este gata să susţină Finlanda în procesul de aderare. Împreună suntem mai puternici!", a scris Iohannis, joi, pe Twitter.

Preşedintele finlandez Sauli Niinisto şi şefa executivului Sanna Marin, au declarat că vor cere în cel mai scurt timp aderarea la NATO, în special după invazia trupelor rusești în Ucraina.

"Finlanda trebuie să solicite fără întârziere aderarea la NATO", au declarat Niinisto şi Marin într-un comunicat comun.

"Sperăm ca paşii care mai sunt necesari pe plan intern pentru luarea acestei decizii să fie făcuţi în următoarele câteva zile", au mai adăugat liderii finlandezi.

Reacția Rusiei la intenția Finlandei de a adera la NATO

Potrivit unui sondaj de opinie al radiodifuzorului public YLE din Finlanda, în proporție de 76% dintre finlandezi își doresc aderarea la NATO și doar 12% sunt contra acestei inițiative. Îniante de război, doar 25% din populația țării era pentru această aderare.

De partea cealaltă, Rusia nu este încântată de deciziile țărilor nordice. Ba mai mult, Kremlinul a atenționat în repetate rânduri ambele țări cu privire la intenția lor de a adera la NATO. În martie, Ministerul rus de Externe a declarat că vor fi consecințe militare și politice grave dacă aceste țări vor adera la NATO.

Citeste si:
Alegeri România 2024. Când ar putea avea loc cele patru tipuri de...
Alegeri România 2024. Când ar...

Dacă sunteți îngrijoraţi de perspectiva unui război în Europa, noi nu ne dorim deloc acest lucru, dar vă atrag atenția asupra faptului că Occidentul este cel care insistă constant că Rusia trebuie învinsă, în această situație. Trageţi voi concluziile”, a declarat Serghei Lavrov, ministrul rus al Apărării, în urmă cu câteva zile.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 12 Mai 2022 - 02 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.