Președintele Finlandei, Sauli Niinisto, și prim-ministrul țării, Sanna Marin, au declarat, joi, că Finlanda trebuie să solicite cât mai repede aderarea la NATO.

Finlanda va solicita aderarea la NATO

Această decizie a fost luată după invazia forțelor armate ruse în Ucraina. Finlanda are o graniță comună de 1.300 km și un trecut tumultos cu Rusia. Din anul 2014 când Rusia a anexat Crimeea, Finlanda a cooperat tot mai des cu Organizația Tratatului Atlanticului de Nord. Până la războiul din Ucraina, Finlanda a evitat să se alătura alianței NATO pentru a nu strica relațiile de prietenie cu Rusia, care este contra acestei alianțe militare.

„Finlanda trebuie să solicite fără întârziere aderarea la NATO”, au spus, acum, liderii Finlandei - Niinisto și Marin - într-o declarație comună.

„Sperăm că pașii naționali, încă necesari pentru a lua această decizie, vor fi luați rapid în următoarele câteva zile”.

După declanșarea războiului din Ucraina, finlandezii și-au schimbat total viziunea despre aderarea sa la NATO și atitudinea Rusiei față de vecinii săi.

76% dintre finlandezi vor aderarea la NATO

Potrivit unui sondaj de opinie al radiodifuzorului public YLE din Finlanda, în proporție de 76% dintre finlandezi își doresc aderarea la NATO și doar 12% sunt contra acestei inițiative. Îniante de război, doar 25% din populația țării era pentru această aderare.

Cel mai probabil, după Finlanda va adera și Suedia la NATO. Autoritățile din Suedia vor decide dacă vor face acest pas în această duminică.

De partea cealaltă, Rusia nu este încântată de deciziile țărilor nordice. Ba mai mult, Kremlinul a atenționat în repetate rânduri ambele țări cu privire la intenția lor de a adera la NATO. În martie, Ministerul rus de Externe a declarat că vor fi consecințe militare și politice grave dacă aceste țări vor adera la NATO.

Citeste si:
Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate...
Planul de pace în 10 puncte...

Dacă sunteți îngrijoraţi de perspectiva unui război în Europa, noi nu ne dorim deloc acest lucru, dar vă atrag atenția asupra faptului că Occidentul este cel care insistă constant că Rusia trebuie învinsă, în această situație. Trageţi voi concluziile”, a declarat Serghei Lavrov, ministrul rus al Apărării, în urmă cu câteva zile.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că aderarea Finlandei și a Suediei ar putea avea loc destul de rapid.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 12 Mai 2022 - 01 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.