A început cursa pentru funcția de viitor secretar general al NATO. Mandatul lui Jens Stoltenberg expiră în septembrie, iar acum se pune întrebarea: cine îi va lua locul? O femeie, un lider din Europa de Est sau tot Stoltenberg? Numele lui Klaus Iohannis a fost vehiculat, însă se lovește de multe obstacole.

Noul șef al NATO: o femeie, un lider din Europa de Est sau tot Stoltenberg? Numele lui Iohannis, vehiculat

Noul șef al NATO trebuie să asigure un echilibru între încurajarea furnizării de arme Ucrainei de către țările membre și consolidarea propriei apărări a NATO, asigurându-se în același timp că Alianța rămâne oficial în afara conflictului armat.

Este vorba despre un rol sensibil, iar „sentimentul general este acela că e nevoie de aer proaspăt”, a declarat un diplomat NATO de rang înalt. Pe de altă parte, există posibilitatea ca aliații să opteze pentru varianta de a nu-și asuma riscuri, rămânând fideli lui Stoltenberg.

Un diplomat european a rezumat situaţia actuală, incluzând numele vehiculate în trei paliere, în funcţie de intensitatea zvonurilor. O prelungire a mandatului lui Jens Stoltenberg este varianta menţionată cel mai des. Al doilea palier îi include pe premierul olandez Mark Rutte, omologa sa estoniană Kaja Kallas şi ministrul apărării britanic Ben Wallace.

Ar putea fi o femeie?

Al treilea grup, al celor mai puţin frecvent menţionate nume, este format din şefa guvernului lituanian Ingrida Simonyte, preşedinta slovacă Zuzana Caputova şi preşedinta actuală a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Dat fiind că toți secretarii generali ai NATO de până acum au fost bărbați, s-a conturat o presiune ca de această dată la cârmă să fie o femeie. Unii aliați se pronunță pentru mai multă diversitate regională.

„Este timpul pentru o femeie SecGen. Dacă bărbaţii încearcă să-şi păstreze funcţiile pentru totdeauna, reprezentarea corectă a femeilor nu va avea niciodată vreo şansă”, a spus un înalt diplomat NATO.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, fost ministru al apărării german, ar putea obţine sprijin din capitalele occidentale care sunt reticente faţă de perspectiva unui lider al NATO provenit din flancul estic, dar este neclar dacă ea este interesată de funcţie.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Alte femei politician ale căror nume au apărut pe lista posibililor candidaţi sunt vicepremierul canadian Chrystia Freeland şi şefa diplomaţiei canadiene Melanie Joly.

Să fie tot Jens Stoltenberg?

Jens Stoltenberg este perceput ca o oficialitate care îşi poate păstra sângele rece şi care respectă scenariul în cele mai grave crize. „Stoltenberg vrea să rămână”, a afirmat un diplomat aliat de rang înalt.

Însă o scurtă prelungire a mandatului lui Stoltenberg ar putea face ca o viitoare hotărâre de înlocuire să se contopească cu competiția pentru funcțiile de conducere din UE în 2024. În plus, trebuie luate în calcul și viitoarele alegeri prezidențiale din SUA.

Dar Iohannis?

Unii văd potriviți candidați din Europa de Est. Chiar înaintea începerii războiului a existat scenariul ca Alianța să selecteze un secretar general din est. Unii oficiali din regiune au afirmat că invazia a consolidat această posibilitate pentru cineva din țări ca Estonia sau Lituania.

Citeste si:
Fostul ministru Vlad Voiculescu la DNA în dosarul vaccinurilor:...
Fostul ministru Vlad...

„De ani întregi, ţările din flancul estic avertizează în legătură cu ameninţarea din partea Rusiei”, a explicat o oficialitate baltică. Ţările din regiune sunt pe primele locuri la creşterea cheltuielilor militare şi în demersurile pentru ca Alianţa Nord-Atlantică să-şi consolideze apărarea.

Un alt nume posibil în cursa pentru funcția de șef al NATO este Klaus Iohannis, președintele României; personalitate care ar putea întâmpina obstacole din partea Ungariei și opoziție din partea celor care preferă o femeie drept candidat.

Unele capitale occidentale nu ar sprijini un astfel de candidat acum. De altfel, chiar șefa guvernului estonian, Kaja Kallas, a minimalizat așteptările. Aceasta a declarat presei în noiembrie că „probabilitatea de a fi făcută o asemenea ofertă este extrem de redusă”. Totuși, multe capitale, îndeosebi Parisul, pot avea obiecții față de un nume de la Londra și insistă pentru un candidat din Uniunea Europeană.

Citeste si:
Președintele Klaus Iohannis, primit de omologul său din Tanzania...
Președintele Klaus Iohannis,...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 1 Februarie 2023 - 11 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.