Circulaţia feroviară a fost suspendată, vineri dimineaţa, lângă Novîi Oskol, oraş din regiunea rusă Belgorod de la frontiera cu Ucraina, după ce schijele unei rachete au căzut pe liniile feroviare, a transmis guvernatorul Viaceslav Gladkov.

Guvernator: Circulația feroviară, suspendară în zone din regiunea rusă Belgorod după atacuri cu rachete

Gladkov a anunţat pe mesageria Telegram că apărarea antiaeriană rusă a doborât rachete lângă Novîi Oskol, oraş cu circa 18.000 de locuitori, care se află la aproximativ 90 de kilometri la nord de frontiera cu Ucraina.

„Liniile feroviare au fost avariate. Circulaţia trenurilor a fost temporar suspendată", a spus Gladkov, adăugând că nu s-au înregistrat victime omeneşti.

Reuters nu a putut verifica veridicitatea acestor informaţii şi deocamdată nu există o reacţie din partea Kievului. Joi, Gladkov a acuzat Ucraina că a bombardat o clădire rezidenţială din oraşul Belgorod, centrul administrativ al regiunii omonime.

Regiunile de frontieră ale Rusiei au raportat sporadic incidente după ce forţele ruse au invadat Ucraina pe 24 februarie, fiind vizate în special depozite de muniţii şi de combustibil, informează Reuters, conform Agerpres.

Însă săptămâna trecută Rusia a raportat o „creştere semnificativă" a tirurilor ucrainene vizând teritoriile ruse de la graniţa cu Ucraina. Potrivit Moscovei, aceste lovituri au lovit imobile rezidenţiale, centrale electrice, clădiri administrative şi puncte de trecere a frontierei.

Rusia a invadat Ucraina la 24 ianuarie în ceea ce a numit „operaţiune militară specială'', ce este condamnată de lideri occidentali ca fiind un război de agresiune „neprovocat, ilegal şi premeditat" împotriva acestei ţări vecine.

Moscova şi-a exprimat la ONU preocupările cu privire la acordul asupra exportului de cereale pe Marea Neagră şi este pregătită să renunţe la reînnoirea acestui acord luna viitoare dacă cererile sale nu vor fi satisfăcute, a declarat joi pentru Reuters, la Geneva, ambasadorul Rusiei pe lângă Naţiunile Unite.

Citeste si:
O celulă teroristă islamistă a planificat atacuri asupra...
O celulă teroristă islamistă...

Rusia amenință cu renunțarea la acordul privind exportul de cereale pe Marea Neagră

Acordul, negociat de ONU şi de Turcia în iulie, a deschis calea Ucrainei pentru a-şi relua exporturile de cereale prin porturile sale de la Marea Neagră, care fuseseră închise de la începerea invaziei ruse în această ţară. Moscova a obţinut garanţii pentru propriile sale exporturi de cereale şi îngrăşăminte.

Acordul a permis să se evite o criză alimentară mondială: Rusia şi Ucraina sunt două dintre cele mai mari exportatoare de cereale din lume, iar Rusia este primul exportator de îngrăşăminte. Dar Moscova s-a plâns în mai multe rânduri de modul în care acordul este implementat, argumentând că întâmpină în continuare dificultăţi în a-şi vinde îngrăşămintele şi alimentele.

Citeste si:
Primele rezultate ale anchetei privind rachetele care au ajuns în...
Primele rezultate ale...

Într-un interviu acordat Reuters, Ghennadi Gatilov, ambasador al Rusiei pe lângă Naţiunile Unite la Geneva, a declarat că Moscova a transmis miercuri o scrisoare secretarului general al ONU, Antonio Guterres, conţinând o listă de plângeri. Responsabili ai ONU urmează să se deplaseze duminică la Moscova pentru a discuta despre reînnoirea acordului.

„Dacă vedem că nimic nu se întâmplă de partea rusă a acordului - exporturi de cereale şi de îngrăşăminte ruseşti - atunci, vă rugăm să ne scuzaţi, va trebui să-l privim într-un mod diferit", a declarat diplomatul rus.

El a refuzat să pună la dispoziţia Reuters o copie a scrisorii respective. Un purtător de cuvânt al Naţiunilor Unite nu a răspuns unei solicitări a agenţiei de presă britanice de a comenta acest demers.

Citeste si:
A fost deschisă circulația pe întregul tronson 2 al Drumului Expres...
A fost deschisă circulația pe...

Când a fost întrebat dacă Rusia ar putea refuza să susţină reînnoirea acordului cu privire la exportul de cereale din cauza acestor îngrijorări, Gatilov a răspuns:

„Există o posibilitate... Nu suntem împotriva livrărilor de cereale, dar acest acord ar trebui să fie pus în aplicare egal, corect şi echitabil de toate părţile".

Gatilov, un diplomat de carieră care a fost ministru adjunct de externe înainte de a-şi prelua postul la Geneva, a declarat că el vede estompându-se perspectivele unei reglementări negociate a războiului care durează deja de opt luni în Ucraina. El a citat ceea ce a numit „acte teroriste", ca de pildă explozia de pe podul Kerci, care leagă Crimeea - anexată de Moscova în 2014 - de teritoriul rus.

Citeste si:
Autobuzele STB nu vor mai circula pe liniile de tramvai începând cu...
Autobuzele STB nu vor mai...

„Toate acestea fac mai dificilă căutarea unei soluţii politice", a afirmat el.

Washingtonul a declarat că Rusia prin pretenţiile sale pentru a fi deschisă convorbirilor asupra viitorului războiului este "nesinceră", în timp ce continuă să lovească oraşele ucrainene.

Întrebat de perspectiva unei întâlniri între preşedintele Vladimir Putin şi omologul său american Joe Biden, Gatilov a declarat că nu este fezabilă, ţinând seama de nivelul susţinerii militare americane pentru Ucraina. „Aceasta face din SUA o parte a conflictului", a declarat ambasadorul rus


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 14 Octombrie 2022 - 12 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.