Economia Rusiei a înregistrat o scădere de doar 0,4% în primele șase luni ale anului 2022, comparativ cu anul 2021. Investițiile de capital, unul dintre factorii principali de creștere economică, au ajuns la 7,8%, arată datele de miercuri ale serviciului federal de statistică Rosstat, conform Reuters. Economia statului care a deschis focul împotriva Ucrainei se scufundă în recesiune, fiind lovită de sancțiunile occidentale ample determinate de alegerea de a începe pe pământul vecinilor ceea ce numește „o operațiune militară specială”.

Economia Rusiei a înregistrat o scădere de doar 0,4%

Amploarea contracției, însă, nu a fost până acum atât de mare pe cât se preconiza inițial. În anul 2022, economia se va mișcora cu mai puțin de 3%, a declarat un oficial guvernamental rus în această săptămână. Estimarea sa contrastează cu previziunea anterioară a Ministerului Economiei, care a avertizat despre o contracție de peste 12%, ce ar fi fost cea mai mare scădere a producției economice de la criza de la mijlocul anilor 1990, după prăbușirea Uniunii Sovietice.

În trimestrul al doilea, investițiile de capital au crescut cu 4,1% în termeni anuali, după o creștere de 12,8% în primul trimestru, potrivit datelor Rosstat. Sectoarele minier și de producție reprezintă cea mai mare parte a creșterii din prima jumătate a anului.

Datele Rosstat sunt în dezacord cu așteptările multor specialiști care au prognozat că economia Rusiei se va prăbuși în acest an din cauza sancțiunilor occidentale, care au înghețat aproape jumătate din rezervele de aur și valută ale Rusiei.

Economia rusă a evitat colapsul cu prețuri mai mari la exporturile sale de petrol, care atenuează astfel impactul pedepselor venite din Occident. Dificultăți apar doar pentru unii ruși, pentru oamenii simplii. Șomajul oficial s-a situat la un minim record de 3,9% în luna iulie, conform datelor Rosstat, dar salariile reale, ajustate pentru inflație, s-au mișcorat în iunie cu 3,2% de la an la an.

Datele au mai arătat că vânzările cu amănuntul, indicatorul cererii consumatorilor, au scăzut cu 8,8% în iulie, în termeni anuali, după o scădere de 9,6% în luna precedentă, scrie News.ro.

Citeste si:
Dan Negru, șoc într-un supermarket din București: Prețul...
Dan Negru, șoc într-un...

Prețurile de consum din Rusia și-au extins declinul pentru a opta săptămână la rând, după ce prețurile pentru aproape toate produsele au crescut brusc din ziua de 24 februarie, dată la care Rusia a început invadarea Ucrainei.

Estonia vrea noi sancțiuni împotriva Rusiei

Ministrul eston de Externe, Urmas Reinsalu, a pledat, în data de 22 august, pentru adoptarea de noi sancțiuni împotriva Rusiei, în contextul războiului care continuă în Ucraina.

„Trebuie să facem ca preţul agresiunii pentru agresor să crească puternic înainte de venirea iernii. Cele şapte pachete (de sancţiuni) de până acum nu au exercitat o presiune suficientă asupra (preşedintelui rus Vladimir) Putin pentru a pune capăt războiului împotriva Ucrainei', a spus Reinsalu la postul public de radio din Estonia.

Citeste si:
Economia Circulară și Tehnologia de Ultimă Generație. Cum își...
Economia Circulară și...

Noul pachet de sancțiuni sugerat de Estonia ar urma să cuprindă un embargo energetic complet, noi restricții asupra unor mărfuri și persoane, cât și interdicția pentru cetățenii ruși de a călători în Uniunea Europeană.

Guvernul de la Tallinn a prezentat Comisiei Europene săptămâna trecută o propunere oficială privind al optulea pachet de sancţiuni. „Cineva trebuie să facă primul pas, sperăm să se poate ajunge la un acord la nivel european într-o formă oarecare”, a spus Reinsalu.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 1 Septembrie 2022 - 10 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.