Lituania l-a declarat miercuri persona non grata pe patriarhul rus Kirill, în urma declarațiilor de sprijin ale acestuia față de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Comisia Europeană (CE) a cerut această interdicție în urmă cu două luni, dar propunerea nu a întrunit unanimitate în Consiliul Uniunii Europene (UE). Chiar și fără o hotărâre a UE, guvernul de la Vilnius a luat această măsură din proprie inițiativă.

Patriarhul rus Kirill, persona non grata pentru Lituania

Comisia Europeană a cerut cu două luni în urmă includerea patriarhului rus în rândul oficialilor ruşi vizaţi de sancţiunile UE, dar propunerea nu a întrunit unanimitatea necesară în Consiliul UE întrucât Ungaria s-a opus. Dar chiar şi fără o decizie a UE guvernul de la Vilnius a hotărât această măsură din proprie iniţiativă.

„Este vorba despre sancţiuni naţionale care pot fi aplicate fără să existe o decizie europeană”, a declarat viceministrul lituanian de externe Mantas Adomenas.

Decizia vine după declarațiile lui Kirill de susţinere a agresiunii ruse împotriva Ucrainei, precum şi al comentariilor sale conform cărora guvernul lituanian incită la ură împotriva ucrainenilor, a mai motivat oficialul lituanian.

Patriarhul rus a descris agresiunea rusă drept un război contra „forţelor răului” care „luptă împotriva unităţii” dintre Ucraina şi Rusia şi a elogiat valorile tradiţionale ruse ce rezistă în faţa unui Occident „decadent”, menţionând în special paradele gay, a căror organizare Kirill a descris-o drept un fel de „test de loialitate” pe care statele occidentale îl impun celor care vor să facă parte din clubul lor.

Ca urmare a războiului, dieceza din Vilnius a Bisericii Ortodoxe a Lituaniei a trimis Bisericii Ortodoxe a Rusiei o cerere pentru a obține statutul de biserică autocefală.

Patriarhul Kirill laudă armata rusă și numește războiul din Ucraina „operațiune specială”

Patriarhul Kirill a lăudat, în iunie, armata Rusiei pentru „spiritul de sacrificiu” de care dă dovadă și numește războiul din Ucraina o „operațiune specială”.

Citeste si:
România a expulzat un diplomat de la Ambasada Rusiei la București
România a expulzat un...

„Soldații ruși dau dovadă de un curaj și un spirit de sacrificiu uimitoare în operațiunea militară specială din Ucraina și Donbas, iar totul vine dintr-un simț moral interior”, a susținut liderul bisericii ortodoxe ruse, Patriarhul Kirill potrivit Nexta.

Nu este pentru prima dată când patriarhul Kirill laudă armata rusă și elogiază militarii ruși.

”Amintiți-vă că măreția statului nostru și respectul pentru noi vor fi în mare măsură determinate de felul în care va fi fața forțelor noastre armate”, a îndemnat patriarhul Kirill, care la scurt timp după descoperirea atrocităților comise de armata rusă la Bucha, a declarat că soldații ruși „cu siguranță” nu ar putea face rău nimănui. ”Suntem o putere iubitoare de pace”, a mai spus el, recent.

Citeste si:
Bulgaria a anunțat că va adopta moneda euro de la 1 ianuarie 2024
Bulgaria a anunțat că va...

Capul bisericesc, pe lista persoanelor sancționate de Marea Britanie

Marea Britanie a devenit, în prima parte a lunii iunie, prima țară europeană care a impus sancțiuni împotriva patriarhului Kirill al Rusiei, un aliat apropiat al președintelui Vladimir Putin și susținător vocal al războiului din Ucraina.

La începutul lunii mai el a fost inclus pe lista oficialilor ruși împotriva cărora Uniunea Europeană urma să impună sancțiuni, ca parte a celui de-al șaselea pachet de măsuri îndreptate împotriva Rusiei.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 28 Iulie 2022 - 09 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.