Ministerul Afacerilor Externe a anunțat printr-un comunicat că autoritățile române au declarat un reprezentant al Ambasadei Federației Ruse la București persoană non grata. Diplomatul rus a părăsit teritoriul țării în cursul acestei săptămâni.

Un diplomat rus a fost expulzat din România

MAE a luat decizia de a expulza un diplomat rus de la Ambasada Federației Ruse de la București după ce acesta a fost declarat non grata. Ambasada Rusiei a fost informată cu privire la această decizie din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu.

Această hotărâre a fost luată „avându-se în vedere incompatibilitatea activităților reprezentantului în cauză cu prevederile Convenției de la Viena cu privire la relațiile diplomatice din 1961”. Ministerul Afacerilor Externe a mai menționat că reprezentantul Ambasadei a părăsit teritoriul țării în cursul acestei săptămâni.

În luna aprilie, la doar două luni de la invazia forțelor armate ruse în Ucraina, Ministerul Afacerilor Externe a decis expulzarea a zece diplomați ruși. De asemenea, peste 120 de diplomați ruși au fost expulzați din țările europene după ce rușii au dat dovadă de ostilitate față de poporul ucrainean.

"Ministerul Afacerilor Externe informează că autorităţile române au decis declararea ca persona non grata pe teritoriul României a unui reprezentant al Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, care a fost informată cu privire la decizia sus-menţionată din dispoziţia ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu. Decizia a fost luată avându-se în vedere incompatibilitatea activităţilor reprezentantului în cauză cu prevederile Convenţiei de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice din 1961. Reprezentantul Ambasadei a părăsit teritoriul României în cursul acestei săptămâni", a transmis, vineri, MAE.

România ar fi încălcat drepturile rușilor

Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Valery Kuzmin, a criticat atitudinea altor țări față de Rusia și a acuzat România că ar fi încălcat drepturile rușilor în România. Oficialul nu a venit cu exemple concrete de încălcări, însă a cerut explicaţii autorităţilor române.

Citeste si:
Alți 86 de cetățeni români eliberați duminică din Fâșia Gaza au...
Alți 86 de cetățeni români...

„O serie de bănci situate în România refuză să ofere servicii cetăţenilor ruşi, argumentând că aceştia au paşaport rusesc. Situaţia aici este destul de tensionată, deoarece (…) avem de-a face cu o ţară care este activistă în cadrul NATO şi a UE. Au fost deja cazuri repetate în care cetăţenilor ruşi care se află aici în rezidenţă permanentă, de exemplu, li s-a refuzat serviciile bancare de către Raiffeisen, Banca Transilvania, BRD”, a afirmat diplomatul pentru TASS, fără a fi clar dacă a cerut şi un punct de vedere al acestor bănci.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 19 August 2022 - 08 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.