Armata moscovită a tras rachete pe situl centralei nucleare Zaporojie, sudul Ucrainei, aflată sub controlul rușilor de la începutul lunii martie, cu care se lovește îndeosebi raionul Nikopol, a transmis vineri șeful Energoatom, operatorul ucrainean.

Ucraina: Rachete trase de la centrala nucleară Zaporojie

„Ocupanţii ruşi au instalat sisteme de tiruri de rachete pe teritoriul centralei nucleare Zaporojie şi de acolo lovesc raionul Nikipol", a declarat preşedintele Energoatom, Petro Kotin, pe Telegram, după un interviu televizat pe postul ucrainean United News.

„Situaţia (la centrală) este extrem de tensionată şi tensiunea creşte pe zi ce trece. Ocupanţii îşi aduc acolo maşinăriile, inclusiv sistemele de rachete cu care au lovit deja peste râul Nipru şi pe teritoriul Nikopol", la 80 km sud-vest de Zaporojie, a indicat el.

Potrivit acestuia, până la 500 de soldaţi ruşi sunt încă pe locul centralei. Ei „controlează situl", a spus Petro Kotin. „Echipamente grele (tancuri, vehicule blindate), ocupanţi şi camioane încărcate cu armament şi explozivi rămân staţionate pe situl centralei", a declarat el, considerând „insuficientă" presiunea pentru a îi face să plece şi criticând în special Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA).

Directorul general al acesteia, Rafael Grossi, a pus accentul joi, potrivit unui comunicat, asupra „importanței” ca AIEA să poată viza centrala pentru a efectua „operațiuni esențiale de securitate, siguranță și protecție la cea mai mare centrală nucleară din Ucraina”.

Agenția nu a mai putut merge la centrala atomică de la începutul războiului, din data de 24 februarie. Situl este ocupat de ruși, dar contiunuă să fie operat de personalul ucrainean, se arată în documentul menționat. Comunicatul evocă o situație „extrem de dificilă” din cauza „presiunii constante asupra personalului”.

Rafael Grossi și-a expus „temerile tot mai mari” privind condițiile în care se află acești angajați și „impactul acestor condiții asupra siguranței și securității centralei”. În anul 2021, centrala a furnizat 20% din producția anuală de energie electrică a Ucrainei și 47% din cea produsă de parcul nuclear ucrainean.

Citeste si:
Primele rezultate ale anchetei privind rachetele care au ajuns în...
Primele rezultate ale...

Ucraina a primit sisteme lansatoare de rachete M270. Nu a precizat numele furnizorului

Ucraina a anunţat vineri seară că a primit un prim transport de sisteme lansatoare de rachete multiple M270, care se adaugă arsenalului de artilerie cu rază lungă furnizat deja de Occident, transmit Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

„Primele MLRS M270 au sosit. Ele vor fi o bună companie pentru HIMARS pe câmpul de luptă”, a scris pe Twitter ministrul apărării ucrainean Oleksii Reznikov, referindu-se la sistemele donate de SUA şi pe care armata ucraineană le-a folosit mai ales pentru a lovi depozite de muniţii ale forţelor ruse.

Reznikov nu a menționat numele ţării care a furnizat sistemele M270. Ucraina a declarat că a lovit peste 30 de „ţinte logistice militare” ale forţelor ruse în ultimele săptămâni, ceea ce a afectat capacitatea de atac a Rusiei.

Citeste si:
Centrala nucleară Zaporojie rămâne sub controlul Rusiei
Centrala nucleară Zaporojie...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 16 Iulie 2022 - 04 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.