O clădire administrativă este înnegrită de fum, dar cele ale reactoarelor par intacte: AFP a putut vizita duminică centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Ucraina şi Europa, a cărei capturare de către armata rusă a stârnit îngrijorarea comunităţii internaţionale.

Mesajul noului primar pro-Moscova al oraşului Energodar

Forţele Moscovei au preluat controlul la începutul lunii martie asupra acestei centrale situate în oraşul Energodar (scris Enerhodar, în ucraineană) din sudul Ucrainei, despărţit de apele Niprului de capitala regională Zaporojie, aflată sub control ucrainean.

Luptele care au avut loc acolo au stârnit temeri în rândul comunităţii internaţionale cu privire la un dezastru nuclear similar celui care a avut loc în 1986 la Cernobîl.

În cursul unei călătorii de presă organizată de armata rusă, AFP a putut observa pagubele: faţada unei vaste clădiri administrative care a servit drept centru de instruire pentru personalul centralei este înnegrită de flăcări şi multe ferestre sunt sparte din cauza exploziilor.

Dar nicio urmă de foc sau bombardament nu este vizibilă pe cele şase cuburi acoperite cu cupolă roşie conţinând reactoarele care au început să fie construite în anii 1980.

Săptămâna trecută, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a considerat "îngrijorătoare" situaţia de la centrala Zaporojie, la care experţii săi nu au mai avut acces de când a fost cucerită de Moscova.

Centrala "funcţionează normal, în acord cu standardele nucleare, radioactive şi de mediu", asigură însă la faţa locului generalul-maior Valeri Vasiliev, specialist în probleme nucleare şi chimice, trimis de Moscova pentru securizarea amplasamentului.

Arătându-se relaxaţi, niciunul dintre puţinii soldaţi care stau de pază în spatele grămezilor de saci de nisip nu poartă salopete, măşti sau orice alt echipament de protecţie împotriva radiaţiilor.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

"Aici, totul este în regulă!", declară noul primar pro-Moscova al oraşului Energodar, Andrei Şevcik, instalat în funcţie de ruşi.

"Suntem pregătiţi să vindem energie electrică Europei. Orice cumpărător este binevenit. Este foarte ieftin!", adaugă el, înainte de a pleca într-un SUV strălucitor pavoazat cu drapele ruseşti.

Cu toate acestea, o mare neclaritate este legată de funcţionarea centralei, care continuă să fie asigurată de echipele ucrainene.

AFP nu a putut să se întâlnească cu niciunul dintre angajaţii centralei atomoelectrice, iar gradul de coordonare dintre aceştia şi noii stăpâni ai incintei este neclar.

Înainte de lansarea ofensivei ruse în Ucraina, această centrală avea o capacitate de 5.700 de megawaţi, suficientă pentru a acoperi mai mult de 20% din necesarul de energie electrică al ţării. AGERPRES

Citeste si:
Se scumpește factura la curent. Cât vor plăti românii pentru...
Se scumpește factura la...

Despre autor:

Diana Oprișan
 Diana Oprișan a fost mereu pasionată de scris și de fotografie. Odată ajunsă în București, a visat să le facă fotografii celor mai mari artiști de la noi din țară, dar și din străinătate. Și-a făcut un blog, unde scria tot felul de articole despre evenimentele la care participa, iar în felul acesta a fost contactată de către cei de la ZU TV, unde a lucrat timp de doi ani. În pandemie, a simțit nevoia să muncească mai mult, așa că a mai redactat articole și pentru alte site-uri de știri, precum eVedete.ro și DespreVedete.ro. După aceea, s-a angajat la Spynews.ro, unde, deși nu a lucrat prea mult timp, a învățat foarte multe lucruri care, ulterior, i-au fost de folos. Acum, lucrează pentru 9AM și consideră că este cel mai important să faci mereu ceea ce îți place.
Mai multe

Ultima actualizare: 2 Mai 2022 - 11 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.