Președintele Joe Biden pleacă vineri în Arabia Saudită pentru prima dată în calitate de președinte al Statelor Unite, cu speranța să convingă Riadul să pună mai mult petrol pe piață pentru a calma creșterea prețurilor aurului negru și a atenua inflația.

Președintele Joe Biden pleacă în Arabia Saudită după petrol pentru a calma creșterea prețurilor

Înainte de alegerea sa la Casa Albă, Joe Biden a declarat că Arabia Saudită ar trebui tratată ca un stat „paria" în urma asasinării jurnalistului disident Jamal Khashoggi. Atunci, șeful de stat a promis o „recalibrare" a relaţiilor cu acest partener strategic al Americii. Dar de atunci, războiul din Ucraina a izbucnit şi a propulsat preţurile ţiţeiului la niveluri nemaivăzute de la criza financiară din 2008, când au atins maxime istorice.

Pentru analistul de la Oanda, Craig Erlam, vizita arată „disperarea lui Biden pe măsură ce se apropie alegerile de la jumătatea mandatului, dorind să dea impresia că măcar încearcă să atenueze tensiunea de pe piaţă şi să facă preţurile să scadă".

„Dacă situaţia o cere, se impun acţiuni pe măsură", adaugă el.

„Expirarea acordului OPEC+ în septembrie creează o oportunitate" pentru preşedintele american, subliniază, totodată, Craig Erlam.

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), cu Arabia Saudită considerată lider, şi cei zece parteneri ai lor (OPEC+), conduşi de Rusia, au lăsat în mod voluntar milioane de barili în subteran în apogeul pandemiei de COVID-19 pentru a nu inunda piaţa cu petrol pe care nu l-ar fi putut absorbi din cauza îngrădirilor şi a restricţiilor impuse de pandemie.

Odată cu redeschiderea economiei şi revenirea cererii de ţiţei, OPEC+ a hotărât să revină treptat asupra reducerilor, lansând în luna mai a anului 2022 o strategie de creştere etapizată a volumului total al producţiei.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

Teoretic, dacă alianţa reuşeşte să-şi îndeplinească cotele, ar trebui să revină la nivelurile de producţie dinainte de criza sanitară după luna august, punând capăt acordului actual. Vizita preşedintelui SUA are loc, deci, înainte de următoarea reuniune a OPEC+ din august, în cursul căreia ar putea apărea un nou acord.

„Ar fi o mare surpriză dacă Arabia Saudită ar produce mai mult petrol", spune Stephen Innes, analist la Spi Asset Management, deoarece creşterea preţurilor la ţiţei a stimulat economiile din Golf.

Arabia Saudită a înregistrat cea mai puternică rată de creştere din ultimii zece ani în primul trimestru, cu o majorare a produsului său intern brut (PIB) cu 9,6% faţă de anul precedent. Şi asta, datorită sectorului petrolier.

Citeste si:
Wizz Air introduce două rute noi spre Arabia Saudită
Wizz Air introduce două rute...

Pentru Walid Koudmani, analist la XTB, acesta este „un stimulent economic semnificativ pentru a nu creşte producţia", mai ales că ţara pare să fie aproape de capacitatea maximă de producţie.

„Regatul a făcut ce a putut", a declarat în mai ministrul de externe al Arabiei Saudite, prinţul Faisal bin Farhan, la Forumul Economic Mondial, spunând că este vorba despre creşterea capacităţii de rafinare mai mult decât de a aduce noi barili pe piaţă.

Un alt punct de dispută majoră între cele două naţiuni este: Iranul, un inamic de multă vreme al Arabiei Saudite. Riadul se află în fruntea unei coaliţii militare în Yemen care susţine din 2015 puterea împotriva rebelilor houthi, sprijiniţi de Iran.

Washingtonul este angajat în negocieri cu Teheranul pentru a se alătura acordului nuclear iranian, care rămâne deocamdată la punct mort. Un rezultat pozitiv al negocierilor ar duce la ridicarea sancţiunilor americane împotriva Iranului şi ar permite revenirea acestuia la capacitatea deplină de export pe piaţa petrolului.

Citeste si:
OPEC scade producția de petrol pentru a crește prețul
OPEC scade producția de...

Discuţii indirecte au avut loc la sfârşitul lui iunie la Doha între Statele Unite şi Iran, prin intermediul Uniunii Europene, pentru a încerca deblocarea negocierilor lansate în aprilie 2021 la Viena pentru a resuscita acordul din 2015, dar fără rezultat.

Potrivit lui Walid Koudmani, acordul „va fi probabil abandonat de Statele Unite dacă vor primi asigurări din partea Arabiei Saudite după vizita preşedintelui Biden", potrivit Agerpres.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 12 Iulie 2022 - 10 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.