Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a decis să reducă producția, pentru a crește prețul barilului. Totodată, incertitudinea continuă să marcheze previziunile privind creşterea economiei mondiale, şi, ca atare, a consumului de petrol. De asemenea, există probleme şi pe cealaltă parte a lanţului, respectiv la furnizare.

OPEC anunţă scăderea producţiei de petrol. Decizia a fost luată pentru a creşte preţul barilului

Măsura a fost adoptată în formatul OPEC PLUS, care include Rusia şi alte ţări care nu sunt oficial membre în organizaţie. Ministrul energiei din Arabia Saudită a respins acuzaţiile că ar colabora cu Rusia pentru a submina economiile occidentale. Preşedintele Joe Biden s-a declarat „dezamăgit" de decizia pe care a calificat-o drept „nesocotită".

În ultimele luni, preţul barilului de petrol a scăzut de la aproximativ 120 de dolari la 90, din cauza riscului de recesiune mondială. După anunţul Organizaţiei, preţul a început din nou să urce, iar potrivit experţilor creşterea se va resimţi şi la pompă.

Furnizare cu probleme

Există incertitudini privind creșterea economiei mondiale și, drept urmare, a consumului de petrol. Totodată, sunt probleme și în legătură cu furnizarea. OPEC nu poate să îndeplinească actualele cote de producție și din cele 23 de țări ale grupului numai Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au capacitatea de a crește mai mult producția.

Johannes Rauball, de la agenţia de analiză energetică Kpler, a estimat, în declaraţiile pentru EFE, că OPEC+ a produs în septembrie cu 4,1 milioane de barili mai puţin faţă de obiectivul stabilit pentru această lună.

În acest context, mai mulți analiști sunt de părere că decizia G7 de a impune un plafon la prețul petrolului rusesc și planurile Uniunii Europene de a face același lucru au avut un efect de consolidare a alianței între OPEC și Rusia.

Plafonarea prețului la petrolul rusesc

Producătorii văd acest plafon drept un precedent periculos al țărilor consumatoare de a încerca să controleze prețurile. În paralel, Statele Unite fac presiuni asupra aliaților săi din Orientul Mijlociu, membri ai OPEC, cât și Arabia Saudită și Kuwait, să nu reducă producția, o strategie care a început în luna iulie, când președintele Joe Biden a vizitat Riadul.

Citeste si:
Top 5 lucruri pe care trebuie să le ştii despre un business în...
Top 5 lucruri pe care trebuie...

CNN scrie că Guvernul american a ținut legătura cu oficiali din aceste teritorii pentru a le solicita să nu reducă furnizarea de petrol, considerând că o scădere ar provoca o escaladare a prețurilor și un șoc pentru economie, care ar putea să îi aducă prejudicii în contextul alegerilor care vor avea loc în noiembrie, prin care se va reînnoi o parte din puterea legislativă.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 6 Octombrie 2022 - 08 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.